Pопис, ilustracija / - Dan
23/10/2023 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

DPS: Monstat krši zakon, da se uključi Agencija za zaštitu ličnih podataka

Nijesu ispunili zakonom obavezujući preduslovi shodno Preporuci 77 UNECE, ni međunarodni i statistički standardi, zbog čega se urušava građanski koncept društva, već i osnovna prava građanina, tvrde u ovoj opozicionoj stranci

Demokratska partija socijalista se u cilju zaštite prava građana Crne Gore obratila Agenciji za zaštitu ličnih podataka inicirajući da u skladu sa svojim nadležnostima Agencija izvrši nadzor nad radom Monstata i opština, shodno zakonu koji tretira zaštitu ličnih podataka građana Crne Gore i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda.

- Uporno ukazujemo da se nijesu ispunili zakonom obavezujući preduslovi shodno Preporuci 77 UNECE, kao ni međunarodni i statistički standardi, pri čemu se danas jasno uočavaju moguće posljedice, ne samo po urušavanje građanskog koncepta crnogorskog društva, već i ugrožavanje osnovnih prava građanina, koja su ustavna kategorija - navodi se u saopštenju.

Konkretno 43. Vlada i Monstat bili su dužni stvoriti i dati institucionalno pravne garancije transparentnog, tačnog i otvorenog procesa upravljanja, unosa, korišćenja i nadasve zaštite ličnih podataka građana kroz jedan važan državni posao kao što je popis. Sve navedeno, uz ispunjavanje zakonske obaveze obezbjeđivanja zaštite provjerljivosti ličnih podataka koji su građani dali popisivačima, u realnom vremenu, kako to zakon nalaže.

- Cijeneći nadležnost Agencije u smislu zaštite podataka o ličnosti koja se obezbjeđuje pod uslovima i na način propisan Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, potvrđenim međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, DPS očekuje da Agencija hitno reaguje kako bi kroz institut nadzora ustanovila činjenično stanje kod subjekata nadzora - ističe se u saopštenju.

DPS želi da upozna javnost da smo Agenciji ukazali na imperativne norme Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje decidno propisuju da su po njemu obavezni da postupaju rukovodioci zbirki ličnih podataka koji obrađuju lične podatke na teritoriji Crne Gore ili van Crne Gore gdje se u skladu sa međunarodnim pravom primjenjuju propisi Crne Gore.

- Posebno apostrofiramo nadležnost Agencije propisanu članom 50 Zakona koji obavezuje Agenciju da prati primjenu organizacionih i tehničkih mjera za zaštitu ličnih podataka i predlaže poboljšanje tih mjera, kao i činjenicu da jedino Agencija može cijeniti adekvatnost mjere zaštite ličnih podataka - navodi se.

U smislu navedenog, ovim javnim obraćanjem ukazujemo da nepoštovanjem navedenih prava građana koja su definisana Ustavom Crne Gore i međunarodnim aktima, zagovornici kvazi popisa budu svjesni odgovornosti i pred građanima i pred zakonom, a od Agencije očekujemo da prioritetno u narednim danima izvrši nadzor u opštinama, kako bi shodno ovlašćenjima ocijenili da li su ispunjeni svi uslovi zaštite ličnih podataka građana Crne Gore. poručuju iz DPS.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:06