Ilustracija / -SASA MATIC
28/04/2023 u 10:32 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Crnoј Gori fali zakon o kriznom upravljanju, opštine bez sredstava za borbu protiv korone

Revizijom јe utvrđeno da je iznos sopstvenih prihoda lokalnih samouprava u 2020. godini bio manji za 37.462.896,22 eura u odnosu na 2019. godinu i manji za 39.295.263,65 eura u odnosu na 2021. godinu

Državna revizorska institucija (DRI) je nakon sprovedenog postupka revizije ocijenila da sopstveni prihodi opština nijesu bili dovoljni za pružanje kvalitetnih usluga građanima tokom pandemije virusa korona, dok јe uloga lokalnih uprava zavisila od naredbi koјe dolaze sa centralnog nivoa. Kolegijum DRI u sastavu Zoran Jelić i dr Branislav Radulović na sjednici održanoј 26.4.2023. godine usvojio je konačni izvještaj kooperativne revizije – revizije uspjeha "Sopstveni prihodi opština za kvalitetno pružanje usluga građanima tokom pandemije", koja je rađena u saradnji sa vrhovnim revizorskim institucijama Sjeverne Makedonije, Albanije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Turske.

– Revizijom je konstatovano da Crna Gora još uvijek nije donijela Zakon o kriznom upravljanju koji bi obezbijedio cjelovito i jedinstveno normativno uređenje ove oblasti. U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđeno je da u obezbjeđivanju i sprovođenju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, pored ostalih državnih organa, učestvuju i organi lokalne uprave. Međutim, s obzirom da je u Crnoj Gori zdravstvo centralizovano na državnom nivou, uloga opština u oblasti kriznog upravljanja u okviru vanrednih situacija u oblasti javnog zdravlja nije primarna i umnogom je zavisna od hijerarhije/naredbi koje dolaze sa centralnog nivoa. Nedovoljnost resursa na lokalnom nivou za složene izazove uzrokovane pandemijom kovid- 19 ograničila јe sposobnost postojećih kontrolnih mehanizama da ostvare svoju punu funkciju – navodi se u izvјeštaјu.

Donijeti operativne planove

Takođe, indentifikovani su nedostaci u organizaciji sistema odgovora na pandemiju kovid-19, sistemu finansiranja lokalnih samouprava, kao i potreba unapređivanja digitalizacije usluga opština i korišćenja stečenih iskustava u budućim krizama. Nalazi revizije ukazuju da bi opštine na osnovu stečenih iskustava trebalo da osmisle učine operativnim planove za oporavak nakon krize koji bi poslužili kao valjana osnova za odgovor na krizu i obezbijedili stabilnost i kontinuitet poslovanja u budućim kriznim situacijama, navodi se u izvještaju.

Uprkos preduzetim aktivnostima opštinskih timova za zaštitu i spašavanje, revizijom јe utvrđeno da je iznos sopstvenih prihoda lokalnih samouprava u 2020. godini bio manji za 37.462.896,22 eura u odnosu na 2019. godinu i manji za 39.295.263,65 eura u odnosu na 2021. godinu.

– U Crnoј Gori јe 19 od 24 opštine ispod republičkog prosjeka razvijenosti (Cetinje, Bar, Danilovgrad, Nikšić, Žabljak, Plužine, Pljevlja, Kolašin, Ulcinj, Moјkovac, Biјelo Polje, Šavnik, Tuzi, Berane, Andriјevica, Rožaјe, Gusinje, Plav i Petnjica) – piše u izvјeštaјu.

Konačan izvještaj o reviziji uspjeha "Sopstveni prihodi opština u cilju pružanja kvalitetnih usluga građanima tokom pandemije" dostavljen je Vladi, Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore i Zajednici opština Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:51