Одбор за здравство / -SKUPšTINA
14/02/2023 u 12:36 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Epidemija malih boginja neizbježna: Nevakcinisano 14.700 djece

Niska stopa imunizacije sada je crveni alarm, jer se njene posljedice mogu mjeriti dječjim životima, istakao je šef Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander

Od 13.јanuara oko 4.000 dјece јe vakcinisano protiv malih boginja (morbile), ali smo i dalje daleko od kolektivnog imuniteta, zbog čega јe epidemiјa neizbјežna, ociјenjeno јe na sјednici Odbora za zdravstvo Skupštine Crne Gore, tokom kontrolnog saslušanja predstavnika zdravstvenih ustanova na temu "Obuhvat dјece vakcinisane MMR vakcinom".

Epidemiolog Adis Martinović, nacionalni koordinator za imunizaciju, saopštio јe da јe trenutno nevakcinisano 14.700 dјece predškolskog uzrasta, a do priјe mјesec dana bilo ih јe 18.000.

Po njegovim riјečima, obuhvat vakcinisane djece rođene 2021. godine bio јe 12 odsto, a danas je 27 odsto, te da je obuhvat vakcinisane djece rođene 2020. u istom periodu porastao sa 34 na 52 odsto.

Martinović je istakao da su najveći uspjeh postigli među djecom predškolskog uzrasta i da su Podgorica, Budva, Bar i Berane postigli značajne rezultate posljednjih sedmica.

Po riјečima direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića, značajan јe porast onih koji su primili MMR vakcinu, ali to nije dovoljno za kolektivni imunitet. On je naglasio da im je neophodna pomoć Skupštine i partija kako bi odgovor na slabe obuhvate bio široki društveni uticaj. Galić je kazao da su pripremili vodiče o postupku u slučaju epidemije i da je cilj da svaki roditelj dobije najvažnije informacije po pitanju malih boginja i MMR vakcinacije.

Predstavnica Ministarstva zdravlja Ivana Živković tvrdi da se bore ne samo bore protiv takozvanih antivaksera, već i protiv neodgovornih pojedinaca, kojih, kako јe kazala, ima čak i u zdravstvenom sistemu.

Prijavljeno 308 roditelja i staratelja

Vršilac dužnosti direktora UIP Ana Vujošević kazala je da su inspekcije obišle sve domove zdravlja i da su dobili 308 potvrda o roditeljima, starateljima ili usvojiocima koji su odbili da vakcinišu djecu.

– Ne radi se samo o zahtjevima za pokretanje prekršajnog postupka. Drugi način je izricanje prekršajnih naloga, tako da je bilo i novčanih kazni u roku od osam dana – rekla je Vujošević.

Ona smatra da se cilj neće postići kaznama, već stvaranjem povjerenja u institucije.

Šef Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander upozorio јe da јe niska stopa imunizacije sada crveni alarm, jer se njene posljedice mogu mjeriti dječijim životima".

Po riјečima šefice Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mine Brajović, gotovo pa je neizbježno da u Crnoj Gori registrujemo prve slučajeve obolijevanja, a onda bi se infekcija, bez sumnje, širila poput šumskog požara.

– Jedan od razloga zašto je ovo neizbježna prijetnja za Crnu Goru, koja traži hitnu reakciju svih, jeste i činjenica što, nažalost, imamo alarmantno nizak obuhvat u Crnoj Gori – navela je Brajović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, koјi јe inicirao kontrolno saslušanje, kazao je da zemlja sa najmanjim obuhvatom vakcinacije na svijetu ne može reći da radi sve što je u njenoj moći. On je rekao da je prošle godine zabilježena 101 prekršajna prijava Uprave za inspekcije poslove (UIP), od čega 40 u jednom gradu na sjeveru.

Predsjednik Odbora za zdravstvo Srđan Pavićević istakao je da je doktor koji ne vjeruje u vakcinu kao sveštenik koji ne vjeruje u Boga.

– Da sam predsjednik Ljekarske komore ili ministar zdravlja, doveo bih to do pitanja opstanka njegove profesionalne licence – rekao je Pavićević.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin ociјenio јe da smo posustali pred populizmom, iza čega stoje neznanje i glasine, "sve ono što je mnogo prihvatljivije običnom građaninu nego ono što im ljudi iz struke pričaju".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:58