Ескобар и Срзентић / - Министарство
11/01/2022 u 13:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар-Срзентић: САД и Црна Гора приjатељи и савезници

Срзентић jе поручила да jе jош jедном чула jасну подршку Црноj Гори и њеноj влади у свим реформским процесима, посебно у напорима jачања пословног амбиjента, медиjских слобода и борби против корупциjе а препознато jе да млади и прогресивни лидери даjу нову снагу

Сjедињене Америчке Државе (САД) и Црна Гора нису само приjатељи, већ и савезници, а дигитална трансформациjа и нове технологиjе пружиће велике прилике за напредак земље и кроз броjне програме ствараће се добре шансе да млади остаjу у Црноj Гори, наводи се у саопштењу Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа.

То jе порука из Вашингтона гдjе се министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић састала са замjеником помоћника државног секретара Габриjелом Ескобаром са коjим jе разговарала о будућности Црне Горе и о томе како jе учинити стабилниjом и просперитетниjом на путу евроаталантских интеграциjа.

- Знамо да дигитална трансформациjа и реформа jавне управе пружаjу прегршт нових прилика за напредак циjеле земље, зато смо у Влади дигиталну трансформациjу и реформу jавне управе и поставили високо на листи приоритета. Ескобар и jа диjелимо став да увођење нових дигиталних сервиса по принципу "онце онлy" и агилних пракси, “биг дата” односно управљање великом количином података, интероперабилност, као и jачање лидерских и дигиталних вjештина, ствараjу простор за напредак, са коjим уколико будемо добро управљали можемо Црну Гору учинити конкурентниjом у региону и ЕУ - казала jе Срзентић.

image

Ескобар и Срзентић

- Министарство

Ескобар jе подржао инициjативе коjе jе представила министарка Срзентић, а коjе имаjу за циљ jачање лидерских и дигиталних вjештина, повећање доступности и транспарентности сервиса jавне управе, увођење нових дигиталних сервиса и jачање ICT сектора у Црноj Гори кроз сарадњу са водећим IT компаниjама у Америци и шире.

- Наглашавам важност jачања економске сарадње Црне Горе и САД, као и земаља региона, посебно значаj заjедничког рада радних група у оквиру Економског диjалога, коjи отвара простор да се прошире ангажовања и тежи новим економским, трговинским, инвестиционим и комерциjалним приликама - рекао jе Ескобар. 

Срзентић jе поручила да jе jош jедном чула jасну подршку Црноj Гори и њеноj влади у свим реформским процесима, посебно у напорима jачања пословног амбиjента, медиjских слобода и борби против корупциjе а препознато jе, како jе додала, да млади и прогресивни лидери даjу нову снагу.

- Посебну подршку САД даjу нашим напорима у jачању медиjских слобода, па сам са Ескобаром разговарала и о заштити новинара, казненоj политици, све заступљениjем говору мржње и мизогиниjи, а закључили смо да САД могу да буду партнер у стварању политика и стратегиjа коjе ће доприниjети смањењу свих облика насиља, са посебним акцентом на родно заснованом насиљу - казала jе Срзентић.

Истакла jе да су људи из Црне Гори успjешни свуда у свиjету, али да jе задатак учинити да млади остану у нашоj земљи и учине jе успjешниjом, “зато ћемо ми у Влади Црне Горе, кроз броjне програме, у сарадњи са САД и другим партнерима, стварати развоjне шансе како би се то остварило”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:56