Fejzić / - SRDJAN BOLJEVIC
14/07/2023 u 19:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fejzić: Vlada da obrazloži zašto nije podržala Rezoluciju o vjerskoj mržnji

Ono što je u najmanju ruku šokiralo našu javnost, a uvrijedilo nas muslimane u Crnoj Gori je anticivilizacijska odluka naše spoljne politike da podrži paljenje svete knjige kao izraz slobode govora, naveo je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori

Islamska zajednica u Crnoj Gori pozvala je Vladu Crne Gore da javno iznese obrazloženje odluke da ne podrži Rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti pred Vijećem Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC).

- Trend paljenja Kur’ana, koji se sve više izjednačava sa izrazom slobode govora u najmanju ruku je najslabije osuđen nakon što je Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC), u srijedu, odobrilo rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti nakon pokušaja spaljivanja Kur‘ana u Švedskoj. Ono što je u najmanju ruku šokiralo našu javnost, a uvrijedilo nas muslimane u Crnoj Gori je anticivilizacijska odluka naše spoljne politike da podrži paljenje svete knjige kao izraz slobode govora, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Na čemu je zasnovana takva odluka, pita on.

- Sigurno nije na kulturi suživota različitih religija u Crnoj Gori, niti u duhu građanskog i multikonfesionalnog opredjeljenja kojem Crna Gora teži. A pogotovo nije u duhu dobrih dobrosusjedskih odnosa koje baštine porodice različitih vjera i nacija u Crnoj Gori. Ova odluka sigurno nije ni izraz opredjeljenja većine građana, ako bi nekom uopšte i palo na pamet da je pravda demokratskom opredijeljenošću. Ko bi uopšte paljenje Kur’ana, Biblije, Tore ili bilo čije svete knjige u Crnoj Gori smatrao izrazom bilo kakve slobode, navodi se u saopštenju Fejzića.

Pita i ko stoji iza odluke da se ne podrži Rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti pred Vijećem UNHRC.

- Da ne idealizujemo, bilo je, ima ih i nerado pretpostavljamo biće izliva mržnje prema islamu i muslimanima u Crnoj Gori. Ali nikada se ta mržnja nije izražavala javnim spaljivanjem svete knjige. Zato nas interesuje ko stoji iza ovakve odluke. Je li to onaj isti narativ koji nije osudio ispisavanje grafita na Husein - pašinoj džamiji u Pljevljima ili Hadži Ismailovoj džamiji u Nikšiću. Ako su se ti oblici "slobode izražavanja" mogli relativizovati da su počinioci istih recidivi bivše vlasti, ko stoji iza ove sramne odluke. Kome je u interesu da ovaj anticivilizacijski čin, koji je očiti manifest zločina iz mržnje podvede pod slobodu izražavanja, dodaje se u saopštenju.

U cilju rasvjetljavanja ove odluke, Islamska zajednica u Crnoj Gori traži od Vlade da javno iznese obrazloženje takve odluke.

- Ko stoji iza ove odluke i čime se vodio prilikom podrške ovog anticivilizacijskog čina? Želimo da vjerujemo da ovo nije zvanični stav Vlade, a ako jeste da čujemo i obrazloženje istog. Na taj način bismo zatvorili prostor za različite interpretacije koje bi nas vodile u nova raslojavanja unutar našeg društva još jednim oblikom lažne demokratizacije i slobode, iza koje se krije raspirivanje mržnje i netrpeljivosti, zaključio je reis Rifat ef. Fejzić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 06:26