Рајка Глушица / -GORAN SABAN
02/01/2022 u 16:54 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Глушица: Буџет од 25 милиона еура није довољан за рад Универзитета

Укинули смо плаћање школарине на докторским студиjама запосленим сарадницима на Универзитету и драстично смањили висину школарине на истим студиjама и тиме омогућили приступ образовању до наjвишег нивоа свим надареним и способним студентима, каже Рајка Глушица

Предсједница Управног одбора Универзитета Црне Горе (УЦГ) Рајка Глушица казала је у разговору за „Дан“ да буџет од 25.000.000 еура није довољан за рад установе, због чега ће недостајућа средства зарађивати на пројектима и пружањем услуга. Глушица најављује да ће у 2022. години бити изграђена нова зграда Филолошког факултета у Никшићу, Академије на Цетињу, дограћени објекти Архитектонског и уложено у зграду техничких факултета и библиотеку Правног факултета.

”Наjвећи изазов у протеклоj години био jе управо промjена устаљене матрице понашања настале усљед концентрациjе моћи у рукама jедног човjека, те враћање аутономиjе и овлашћења осталим тиjелима и органима Универзитета

На питање како оцjењуjе рад Универзитета у 2021. години и шта jе био наjвећи изазов од када је на челу УО, наводи да је то „промјена начина рада без неправди“.

– УЦГ се у протеклоj години суочио с многим изазовима. Наjприjе jе то била смjена руководеће гарнитуре на почетку године и промjена начина рада и комуникациjе. Ново руководство jе понудило колегама и другим запосленим на Универзитету отворену и добронамjерну сарадњу засновану на међусобном уважавању и поштовању законских норми и правила, уз стално настоjање да се броjне неправде учињене у претходном периоду исправе. Атмосфера на УЦГ jе другачиjа, опуштениjа и отворениjа, без страха од губитка посла и неизвjесности због самовоље поjединаца на истакнутим функциjама. Враћа се повjерење у законито одлучивање и дjеловање, слободно се износе ставови и критичко мишљење, како и приличи академскоj заjедници. Броjни проблеми се рjешаваjу договором са заинтересованим странама, без реваншизма и дискриминациjе. Наjвећи изазов у протеклоj години био jе управо промjена устаљене матрице понашања настале усљед концентрациjе моћи у рукама jедног човjека, те враћање аутономиjе и овлашћења осталим тиjелима и органима Универзитета у складу с нормативним актима коjа се мораjу и даље унапређивати ради обезбjеђивања што веће демократичности и праведности у одлучивању и дjеловању. У велике изазове у претходноj години спада и спречавање отпуштања осам сарадника доктора наука са Филолошког факултета, као и други поjединачни случаjеви заштите наставно-научног кадра од губитка посла. У овоj првоj години управљања ново руководство, на челу са ректором, поред броjних других послова, наjприjе jе анализирало постоjеће стање на свим организационим jединицама Универзитета, па кренуло у рjешавање наjкритичниjих инфраструктурних проблема, затим изградило основе за формирање нових научних центара коjи ће знатно унаприjедити научноистраживачки рад и међународну видљивост Универзитета. Укинули смо плаћање школарине на докторским студиjама запосленим сарадницима на Универзитету и драстично смањили висину школарине на истим студиjама и тиме омогућили приступ образовању до наjвишег нивоа свим надареним и способним студентима – наводи Глушица

image

Глушица

-DUSKO MILJANIC 81000 PODGORICA

На питање да ли држава довољно новца издваjа за развоj високог образовања, конкретно УЦГ, каже да је и увећани буџет недовољан.

– Универзитет је сваког мjесеца, путем грантова, у текућоj години, добиjао буџетска средства у складу са одобреним буџетом за 2021. годину. Одобреним буџетом за 2021. годину исплаћуjу се бруто зараде стално запосленим и дио накнада спољњим сарадницима и клиничарима, али не и материjални трошкови пословања Универзитета. Накнаде клиничара и спољњих сарадника имаjу идентичан третман као и лична примања стално запослених, тj. УЦГ их посматра као цjелину, што значи да би се наставни процес неометано одвиjао, потребно jе обезбиjедити у складу са закљученим уговорима о раду и уговорима о ангажовању гостуjућих професора и клиничара неопходан износ средства, а коjи jе већи у односу на добиjена буџетска средства за 2021. годину. У складу с наведеним, Универзитет Црне Горе jе тражио повећање буџета за 2022. годину на износ од 25.534.603,18 еура. И таj износ, ако се одобри, ниjе довољан за све потребе Универзитета, међутим, с обзиром на стање у финансиjама државе, ми бисмо били задовољни и друге неопходне приходе тражили бисмо на проjектима, тендерима, консултантским и другим услугама коjе Универзитет у складу са законом може да обавља. Универзитет Црне Горе jе финансиjски стабилан. Неизмирених обавеза, тj. дуговања, биће на краjу текуће године првенствено због начина уговарања и фактурисања испоручених услуга, роба и радова по истеку периода на коjи се односе (осигурање запослених, вода, електрична енергиjа, лож-уље, депониjа, чистоћа, трошкови телефона и др.) – истиче Глушица.

УЦГ контролише издавање научних радова

На питање да ли ће увести механизам за контролу обjављивање научних радова и коришћење цитата, она наводи да радови у међународним часописима на WоС листама пролазе углавном исцрпне рецензентске поступке од стране анонимних рецензената, и то jе механизам коjим се настоjи контролисати квалитет публикациjа, самог часописа и академског публиковања.

– Анонимну рецензентску провjеру пролазе и радови обjављени у регионалним и домаћим научним часописима, коjи су по квалитету и рангирани од одговараjућих институциjа на листама часописа за различите научне области. Исти процес рецензирања практикуjе се са радовима саопштеним на научним скуповима. Са своjе стране, УЦГ контролише публикациjе коjе сам издаjе и оне пролазе комплексан поступак пред Издавачким одбором Универзитета. Истраживачи имаjу аутономиjу да се баве научноистраживачким радом, а квалитет тога рада оцjењуjу и рецензентске комисиjе приликом избора у академска или научна звања – каже Глушица.


Упитана да ли jе УЦГ потребно да се врате самофинасираjући студенти, с обзиром на недовољно
новца коjи се издваjа из буџета, она каже да њихова заинтересованост у овом домену ниjесу првенствено финансиjе.

– Оне би се ионако односиле на одређени броj студената, већ jе то жеља да изађемо у сусрет оним кандидатима коjи желе да заврше одређени студиjски програм за коjи су се опредиjелили, а нису успjели да се упишу. Често се дешава да студенти коjи су испод црте одређеног броjа примљених студената на буџету не желе да одустану од своjих тежњи и амбициjа да заврше баш таj студиjски програм. Ми смо у предлозима за
измjене постоjећег Закона о високом образовању иницирали враћање самофинансираjућих студената и
уколико те измjене буду прихваћене, омогућили бисмо упис и кандидатима коjи би плаћали своjе
школовање, што би за Универзитет, свакако, представљало додатни приход коjи би допринио побољшању
услова рада и студирања – објашњава Глушица.

”Укинули смо плаћање школарине на докторским студиjама запосленим сарадницима на Универзитету и драстично смањили висину школарине на истим студиjама и тиме омогућили приступ образовању до наjвишег нивоа свим надареним и способним студентима


На питање шта су планови за наредну годину, Глушица наводи да уколико се на Скупштини Црне Горе усвоjи предлог Закона о буџету за 2022. годину Универзитету Црне Горе ће Управа jавних радова омогућити реализациjу сљедећих капиталних проjеката: изградња комплекса обjеката Академиjе умjетности на Цетињу 900,200.00 еура, изградња Филолошког факултета у Никшићу 700.000.00 еура, реконструкциjа топлане Универзитета Црне Горе 370.200.00 еура, реконструкциjа обjекта Техничких факултета 350.200.00 еура, доградња Архитектонског факултета у Подгорици 100,000.00 еура и уређење простора библиотеке Правног факултета 100.000.00 еура. Дакле, за наредну годину jе предвиђено да се преко два и по милиона уложи у побољшање услова рада и студирања на jедином државном универзитету, што представља знатно улагање и потврду да оснивач Универзитета ̶ Влада препознаjе важност и циjени мисиjу наjзначаjниjе високообразовне и научне институциjе у Црноj Гори каже Глушица.

”Ако се деси да неко крши етичка правила и понаша се супротно од оног што прописуjе етички кодекс, онда треба и да сноси посљедице и одговара пред Етичким одбором, наводи Глушица

Упитана да прокоментарише то што jедан броj професора на УЦГ, како се сумња, користи нелегалне моделе цитирања у научне сврхе, чиме повећава своjу видљивост у научним базама и часописима, одговара да раде на jачању академског интегритета, тj. придржавања етичког кодекса у складу с коjим треба да се понашаjу сви чланови академске заjеднице, без изузетка.

– Увjерена сам да се већина професора и сарадника на Универзитету Црне Горе понаша и ради у складу са етичким кодексом. Девиjациjе у смислу одређеног вида повреде академског интегритета дешаваjу се у сваком систему, али овдjе ниjесу правило већ слободно могу рећи изузеци. Ако се деси да неко крши етичка правила и понаша се супротно од оног што прописуjе етички кодекс, онда треба и да сноси посљедице и одговара пред Етичким одбором. С обзиром на чињеницу да су професори обично и модел понашања и узори младим генерациjама, важно jе да њихова постигнућа и успjех буду засновани на поштеном и одговорном раду – наводи Глушица.

Кадар задржати са бољим условима

Глушица каже да уколико желимо да задржимо наjбољи кадар на Универзитету Црне Горе, потребно jе створити боље услове, како за професоре тако и за све остале чланове академске заjеднице.

– Ми ћемо се свакако увиjек залагати за повољниjи стандард наших запослених, jер само у условима растерећеним од финансиjских намета свакодневног живота, можемо стварати нове вриjедности и предано се бавити наставом и научноистраживачким радом – поручује Глушица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:05