/ - IJZ
04/03/2024 u 15:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IJZ: Gojaznost jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova

Oko 40 odsto sedmogodipnje djeceu crnoj Gori ima prekomjernu tjelesnu masu ili su gojazni, rezultati su ispitivanja stanja uhranjenosti sedmogodišnjaka u Crnoj Gori 2022. godine.

Kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje, ovi podaci su naročito alarmantni, kad se ima u vidu da se gojaznost u djetinjstvu i adolescenciji obično nastavi gojaznošću u odraslom dobu i povezana je sa mnogim komorbiditetima.

Iz IJZ navode da je mora što više razgovarati o problemu gojaznosti, da se sagleda iz više uglova i pronađu konstruktivna rješenja, koja će uvažiti ne samo zdravstveni, već i uzajamni uticaj koji ovaj problem ima na mlade i okruženje u kojem živimo.

- Institut za javno zdravlje Crne Gore kroz različita istraživanja prati trendove prevalencije gojaznosti djece školskog uzrasta, unos mikronutrijenata u ishrani stanovništva, kontroliše zdravstvenu bezbjednost i kvalitet prehrambenih proizvoda. U Savjetovalištu za ishranu IJZCG, sprovodi se edukacija i savjetovanje opšte populacije, kao i vulnerabilnih kategorija kao što su djeca, mladi, trudnice, osobe sa hroničnim oboljenjima - zaključeno je u saopštenju IJZ. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:27