Jakšić Stojanović i Šmit / - MPNI
07/03/2024 u 13:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović-Šmit: Unapređenju infrastrukturnih uslova na svim nivoima obrazovanja

Ministarska prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović sastala se juče sa Jochenom Šmitom (Jochen Schmidt) službenikom za politiku evropskih integracija, Evropska komisija-DG NEAR i predstavnicima Evropske delegacije u Crnoj Gori

Ministarka i saradnici predstavili su status aktivnosti u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija. Istaknute su akitvnosti na unapređenju infrastrukturnih uslova na svim nivoima obrazovanja, kako u pogledu adaptacije postojećih i izgradnje novih objekata za potrebe obrazovanja, tako i unapređenje digitalne infrastrukture i sistema prevoza učenika.

Takođe, predstavljen je plan sveobuhvatnih zakonskih i strateških reformi na svim nivoima obrazovanja, u cilju podizanja kvaliteta nastavnog procesa i unapređenja vještina kako nastavnika, tako i učenika.

U dijelu nauke i inovacija, gdje je zabilježen dobar napredak, ključne aktivnosti usmjerene su na reformu sistema naučnoistraživačke djelatnosti, početak procesa dizajniranja nove Straregije pametne specijalizacije i održavanje kontinuiteta ovog procesa.

Šmit pozdravio je napore Crne Gore i ukazao da je jačanje ljudskog kapitala jedna od ključnih prioritetnih oblasti politike u Planu rasta. Potvrđena je podrška EK daljim reformskim naporima, ukazujući da značaj pravovremenog i adekvatnog planiranja korišćenja komplementarnih mogućnosti podrške koji su trenutno na raspolaganju Crnoj Gori.

Dogovoren je nastavak odlične saradnje između crnogorskih i EU institucija, kao i podrške u cilju optimizacije resursa u funkciji efikasne implementacije reformi u sektorima koje pokriva sektor Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:31