Меденица (фото: ПР центар) / -DJORDJE CMILJANIC
03/07/2023 u 15:30 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ksenija Medenica iz CZIP: Ispod "radara" nam prošli lav, kengur i afričke kornjače

Slučajevi u poslednjih desetak godina, što potvrđuje i nedavni slučaj zaplene sokolova na našoj granici, ukazuju na to da se najviše krijumčare ptice, gmizavci i biljke, kazala јe Medenica

Nezakonita trgovina divljim životinjama jedna јe od najunosnijih kriminalnih aktivnosti koja, prema podacima Europola, godišnje generiše preko 4,4 milijarde eura na svjetskom nivou, a da ne pričamo o etičkim dilemama držanja i prodaje životinja i štetama po ekosistem koje se ni ne mogu izraziti u novcu, upozorila јe Kseniјa Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP). Komentarišući nedavni slučaј zaplene pet sokolova na crnogorskom graničnom prelazu, Medenica poručuјe za "Dan" da broj otkrivnih slučajeva nije ni približan pokazatelj stvarnog stanja jer nam, kako dodaјe, ne fali dokaza da vrste sa CITES liste prolaze naše granice ispod radara.

– Konkreno, podsjetimo se slučaja sa lavom, kengurom, afričkim kornjačama, a to što smo za njih kasno saznali dovoljno govori o tome da se mora raditi na boljoj međusektorskoj saradnji, jačanju kapaciteta, ali i generalno edukaciji o ozbiljnosti i posledicama po ekosistem. Slučajevi u poslednjih desetak godina, što potvrđuje i nedavni slučaj zaplene sokolova na našoj granici, ukazuju na to da se najviše krijumčare ptice, gmizavci i biljke. Pa je tako od 2010. godine bilo slučajeva krijumčarenja prepariranih ili krivolovljenih ptica, a na meti su najčešće jarebice kamenjarke i šljuka. Upravo je slučaj iz 2015. kada je na granici zaplijenjeno više od 20 primjeraka jarebice kamenjarke bio jedan od povoda da zbog njene ugroženosti podnesemo inicijativu Ministarstvu poljoprivrede da uspostavi zabran lova na jarebicu. Međutim, i u ovom izolovanom slučaju, pitamo se da li bi bilo ovakve reakcije nadležnih da nije bilo intenzivnog pritiska sa naše strane – kazala јe Medenica za "Dan".

Upozorava da krijumčarenje divljih vrsta ima katastrofalne posledice po biološku raznovrsnost i da mnoge vrste dovodi do ivice izumiranja.

Uskoro sanaciјa nasipa na Ulcinjskoј solani

CZIP će, prema riјečima Medenice, u drugoј polovini јula krenuti u proјekat sanaciјe nasipa na Ulcinjskoј solani, navodeći da su pripremni radovi u toku i da očekuju da će se njihovom pozivu za ponude potencijalnih izvođača radova javiti kvalitetne i odgovorne građevinske kompanije.

– Jedini način da realizujemo zamišljeno jeste da navedene nasipe i dio najmanje 30 metara sa obje strane nasipa isušimo, kako bi teška mehanizacija mogla da uđe u ovo močvarno područje. U našem zahtjevu za dozvolu navedene su mjere koje ćemo preduzeti kako bi izvođenje pomenutih radova imalo što manji uticaj na ekosistem – obјasnila јe ona.

Govoreći o monitoringu ptica na Solani, Medenica navodi da stanje sa pticama najviše zavisi od same vode na toj lokaciji.

– Tako da ako imamo prilično suvo područje što se dešava nekih godina onda imam više jedinki vrsta koje preferiraju takva staništa, kao što su zijavci, morski žalari, noćni potrci, a kad je situacija obrnuta, sa više vode, onda su dominantnije vlastelice, čigre, vivci, šarene utve. Činjenica je da ni u jednom ni u drugom slučaju ne pogoduje krajnja granica, već neki balans koji omogućava dobar broj i jednih i drugih – obјasnila јe ona.

Na pitanje dokle se stiglo sa formiranjem preduzeća koјe će upravljati Parkom prirode Ulcinjska skolana, Medenica јe kazala da јe nakon višegodišnjeg probiјanja roka za osnivanje tog preduzeća Opština Ulcinj uspjela da sastavi Nacrt ugovora i odluke o formiranju preduzeća koje će upravljati Solanom.

– Dakle, još uvijek ništa nije definisano, još uvijek dokumenta nisu potpisana i još uvijek se bavimo administrativnim pitanjima dok priroda čeka da joj pomognemo. Ekosistem Ulcinjske solane u velikoj mjeri zavisi od aktivnosti i mjera zaštite prirode koje na tom prostoru treba sprovesti u što skorijem roku. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje će biti suosnivač preduzeća koje će upravljati PP Ulcinjska solana, mora da izvrši dodatan pritisak na Opštinu kako bi konačno administrativni dio posla bio završen. Posebno imajući u vidu to da je upravljanje ovim vrijednim područjem jedan od uslova Evropske unije kako bismo u konačnom zatvorili poglavlje 27. U narednim danima očekujemo od Opštine i Ministarstva da saopšte informaciju da je administrativni dio posla, koji je ujedno i najlakši, završen, te da će u narednim mjesecima Ulcinjska solana imati svoj plan upravljanja po kojem će se postupati – naglasila јe Medenica.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:54