sa sastanka / - SA SASTANKA
06/10/2023 u 16:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mađarska dodjeljuje 35 stipendija crnogorskim studentima

Sijarto je naglasio da Mađarska želi da učini svoj sistem visokog obrazovanja međunarodnim kroz prisustvo studenata iz drugih zemalja, tako da će studenti koji iz Crne Gore takođe doprinijeti ispunjavanju ovog cilja

Na marginama 2beSecure Foruma koji se održava u Crnoj Gori, ministar prosvjete Miomir Vojinović i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Piter Sijarto, potpisali Memorandum o razumijevanju i o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2024-2026.

- Memorandum je izuzetno važan za unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, prevashodno za promovisanje mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja jer je ona prepoznata kao prioritet u strateškim dokumentima, kako na nacionalnom, tako i na nivou Evropske unije. Broj stipendija koje mađarska strana na godišnjem nivou dodjeljuje crnogorskim studentima iznosi trideset pet, pri čemu se stipendije alociraju za bachelor, master i doktorske studije - navode iz Ministarstva prosvjete.

Nakon potpisivanja, upriličen je sastanak na kojem se Vojinović zahvalio na dosadašnjoj podršci koju Mađarska pruža Crnoj Gori u oblasti obrazovanja.

- On je siguran da će crnogorski studenti u Mađarskoj sticati znanja i vještine neophodne modernom tržištu rada. Ministarstvo prosvjete će zajedno sa Univerzitetom Crne Gore učiniti sve da se na najbolji način iskoriste svi potencijali stipendija koje će biti ponuđene u narednom periodu kroz realizaciju potpisanog Memoranduma - dodaju iz Ministarstva.

Sijarto je naglasio da Mađarska želi da učini svoj sistem visokog obrazovanja međunarodnim kroz prisustvo studenata iz drugih zemalja, tako da će studenti koji iz Crne Gore takođe doprinijeti ispunjavanju ovog cilja.

Mađarski ministar je zahvalan što Ministarstvo prosvjete u kontinuitetu promoviše ove stipendije kod visokoškolskih obrazovnih institucija u Crnoj Gori, uz zahvalnost Mađarske što 29 svršenih studenata iz Crne Gore veoma aktivno doprinose uspješnom funkcionisanju velike allumni zajednice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:42