Milorad Marković / - SCREENSHOT YOUTUBE
01/02/2024 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marković: Formiran predmet zbog navoda na sjednici Ustavnog odbora, Milović i Adžić da ne čekaju poziv SDT-a

VDT je kazao da se ne bi libio da podnese ostavku, ako na bilo koji način ne postupa u skladu sa zakonom

Ključni cilj je da Državno tužilaštvo ne bude u sjenci politike, rekao je novi vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

On je večeras u emisiji Načistvo TV Vijesti rekao da želi da vjeruje da je njegov izbor izraz spremnosti parlamenta da se izađe iz v.d. stanja poslije četiri godine i da Crna Gora ima VDT-a u punom mandatu koji je spreman da napravi suštinske promjene.

-Želim da doživljavam taj izbor kao stav i odluku institucije parlamenta koji treba da uspostavi osnovne uslove za funkcionisanje tužilaštva. U tom kontekstu ne želim da prepoznajem bilo koju namjeru koja može uticati na bilo koji način na postupanje mene kao VDT-a. Ključni cilj mi je da Državno tužilaštvo ne bude u sjenci politike- rekao je Marković.

Marković je prošle subote izabran za VDT-a glasovima 61 poslanika, a ove sedmice je formalno stupio na dužnost.

On je kazao da su ključni motivi za njegovu kandidaturu za VDT-a nalaze u njegovom programu rada.

-To su prepoznati pravci u kojima treba mijenjati Državno tužilaštvo, na koji način treba stvarati uslove da ono bude savremeno, evropsko, efikasno i koje postava isključivo u skladu sa Ustavom i zakonom- naglasio je Marković.

Upitan da li su ga “animirali” neki poslanički klubovi, neko iz aktuelne vladajuće većine, ili eventualno neko od kolega u tužilaštvo, odgovorio je odrično.”

-Nisam bio podstaknut od bilo koga da se kandidujem, iako moram priznati da su se moji motivi našli i u stanju u tužilačkoj organizaciji, prije svega o stanju podrške glavnom specijalnom tužiocu, gospodinu Vladimiru Novoviću. Kroz svoj angažman koji je podrazumijevao blisku saradnju sa SDT-om, u smislu pružanja ekspertske podrške, prepoznao sam da SDT radi u vanrednim uslovima, koji nisu zadovoljavajući i koji ne omogućavaju da se na kvalitetan način borimo protiv najtežih oblika kriminala i da nedostaju ključni standardi- rekao je VDT.

Na pitanje da li je imao podršku Novovića da se kandiduje, možda i podsticaj, Marković je istakao da je vrlo teško da je bilo posticaja.

-Ali, siguran sam da gospodin Novović smatra da sam sasvim dovoljan kandidat za VDT-a, poznajući moje profesionalne i lične kvalitete- dodao je.

Ostavka ako prekršim zakon

VDT je kazao da se ne bi libio da podnese ostavku, ako na bilo koji način ne postupa u skladu sa zakonom.

-Tako da to znači da ne postoji nijedan drugi tužilac koji bi bio pošteđen onih zakonskih odredbi i procedura u slučaju da imamo neko nepoštovanje zakona i pogrešnu primjenu- poručio je on.

Formiran predmet u SDT-u nakon navoda Milovića i Adžića
 

Marković je rekao da je SDT formirao predmet povodom "svih navoda moguće korupcije više lica" nakon raspave na sjednici  skupštinskog Ustavnog odbora, između ministra pravde Andreja Milovića i poslanika GP URA Filipa Adžića.

"Očekujem da će pozvati gospodina Milovića i gospodina Adžića, i da će ih saslušati i uzeti izjavu u svojstvu građanina u odnosu na sve navode koje smo mogli čuti danas na Ustavnom odboru", rekao je VDT.

Pozvao je Milovića i Adžića da ne čekaju da ih pozove SDT.

- Smatram da je odgovorno postupanje, naročito nosilaca javnih funkcija i predstavnika političkih partija, da uvijek, kad imaju sumnju na izvršeno krivično djelo, da to prijave i da daju sve moguće dokaze, i u krivičnoj prijavi obrazlože na osnovu čega su dobili te informacije".

Poručio je da je ovakvo saopštavanje i javno optuživanje neozbiljno i da ne smije da se dešava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:56