/ - FOTO: KCCG
04/02/2024 u 09:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milićević: Srednjem medicinskom kadru stimulans, a ne uvećanje plata

Reprezentativni sindikati su tražili da se srednjem medicinskom kadru uvećaju plate za 17 odsto, a na sastanku sa predstavnicima Vlade rečeno im je, kako su kazali, da mogu dobiti uvećanje od 15 procenata

Predsjednik Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore Željko Milićević kazao je za Gradski portal da je zamjena teza da se unazad mjesec dana uopšte pregovaralo o povećanju plata srednjem medicinskom kadru i da su ponovo izigrani nemedicinski radnici.

Reprezentativni sindikati su tražili da se srednjem medicinskom kadru uvećaju plate za 17 odsto, a na sastanku sa predstavnicima Vlade rečeno im je, kako su kazali, da mogu dobiti uvećanje od 15 procenata.

Ministarstvo zdravlja je ranije saopštilo da Vlada može uvećati zarade srednjem medicinskom kadru za 10 odsto, tačnije onima sa nižim i osnovnim primanjima.

- To nije povećanje plata jer se ne mijenja Granski kolektivni ugovor, već je to ponuda ministra da se kroz mjesečne stimulacije od 10 odsto srednjem medicinskom kadru koji nema druge naknade na zaradu tzv. suva plata, pomogne kao najugroženijem dijelu zdravstvenih radnika. To je kratkotrajna pomoć na predlog ministra, a ne zahtjev sindikalaca, jer su oni nesposobni da na kvalitetan način prezentuju i dogovore povećanje zarada - rekao je Milićević, prenosi Gradski.me.

Prema njegovimr riječima s pregovorima o izmjenama GKU se zakasnilo.

- Tek 31.12.2023. dan pred Novu godinu i nekoliko dana nakon usvajanja Budžeta su se pojavili lideri reprezentavnih sindikata da progovore o povećanju plata. Kada smo mi protestvovali ispred Ministarstva zdravlja u julu oni su se iz sindikalnih ladovina rugali tome. Da su umjeli, a ne umiju, i da su dostavili finansijsku analizu i mjesečni presjek novčanih izdvajanja, lako bi mogli dokazati da se stimulacija može dodijeliti i dijelu nemedicinskog kadra jer su to veoma mala izdvajanja i mali trošak. Izdvajanja nemedicinskog od medicinskog kadra su upravo započeli isti sindikalci koji su to prvi put uradili decembra 2021. godine s bivšom ministarkom - kazao je Milićević.

On navodi da će pokušati da reaguju na nivou KCCG.

- Nažalost, reprezentativnost imaju drugi, a Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra će kroz svoje djelovanje u našoj ustanovi predložiti određena rješenja novom menadžmentu Kliničkog centra koga s nestrpljenjem očekujemo - poručio je Milićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:06