/ - FOTO: UNSPLASH
08/09/2023 u 10:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete: Pismenost je ljudsko pravo

Digitalna revolucija proširila je mogućnosti sticanja znanja, ali je dobro sistemsko obrazovanje i dalje presudno za rješavanje problema nepismenosti

U saradnji sa nastavnim kadrom u obrazovno-vaspitnim ustanovama, Ministarstvo prosvjete nastoji da djeca postanu obrazovani i pismeni ljudi u pravom smislu te riječi.

- Pismenost je ljudsko pravo, sadržano u pravu na obrazovanje i prepoznato kao prvo u nizu međunarodnih konvencija. Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan pismenosti koji je na inicijativu UNESCO-a, utemeljen u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konfrenciji ministara obvrazovanja, kako bi se jednom godišnje međunarodna zajednica podsjetila na značaj i status pismenosti u svijetu- saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Digitalna revolucija proširila je mogućnosti sticanja znanja, ali je dobro sistemsko obrazovanje i dalje presudno za rješavanje problema nepismenosti. Za njegovanje pismenosti, potrebna je ljubav prema jeziku ali i dobar školski sistem.

- Učinili smo dosta toga kako bi naš sistem obrazovanja poslužio svojoj svrsi, ali nastavljamo sa njegovim unapređenjem, svjesni činjenice da je sistem obrazovanja  jedan od najvažnijih sistema našeg društva i u njegovim rukama se nalazi moć za dugoročno oblikovanje društvenog ambijenta- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:55