Скадарско језеро / - Марија Шошкић
06/04/2022 u 17:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Регистрован птичји грип код дивљих птица у Црној Гори

Присуство вируса авијарне инфлуенце-птичји грип-подтип Х5Н1 код дивљих птица, потврђено је код угинулих пеликана у резервату Панчева ока, у Националном парку Скадарско језеро

Из Министарства пољопривреде и шумарства саопштено је да је регистрован птичји грип код дивљих птица у Црној Гори.

Саопштење преносимо интегрално:

"Присуство вируса авијарне  инфлуенце-птичји грип-подтип Х5Н1 код дивљих птица, потврђено је код угинулих пеликана у резервату Панчева ока, у Националном парку Скадарско језеро.

Узорковање је извршила Ветеринарска амбуланта Ибричевина д.о.о у сарадњи са орнитологом. Одговарајући узорци за лабораторијско испитивање су узети и достављени Специјалистичкој ветеринарској лабораторији у Подгорици.

Према подацима ОИЕ (Међународне организације за здравље животиња) тип вируса птичијег грипа Х5Н1, који је потврђен у Црној Гори, потврђен је у бројним европским земљама, нарочито  у земљама у окружењу, укључујући Србију, Албанију, Босни и Херцеговину, Косово, Хрватску те је било очекивано да ће се болест појавити и код нас.

Авијарна инфлуенца птица (птичји грип) је нарочито опасна заразна болест животиња чији начин ширења путем дивљих животиња знатно отежава спречавање и сузбијање појаве. Уколико дође до обољења домаће живине, високо патогени сојеви у кратком временском року изазивају обољења и угинућа живине на газдинству. 

Због ризика од преношења вируса са дивљих птица на домаћу живину, Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је донијела Рјешења којим су утврђене границе зараженог, односно угроженог подручја и мјере које ће се спроводити у овим подручјима у циљу сузбијања и спрјечавања ширења ове заразне болести. Зараженим подручјем се сматра подручје од најмање 3 км у полупречнику, а угроженим подручјем круг од најмање 10 км у полупречнику од жаришта, односно локације на којој су пронађене угинуле птице.

Подсјећамо да је на снази Наредба којом је прописано обавезно затварање домаће живине и птица у објектима на газдинству. Овом наредбом, осим забране држања живине на отвореном простору, прописане су и друге обавезе које су дужни да спроводе држаоци живине ради заштите живине и спријечавања могућег преноса вируса птичјег грипа са дивљих птица.

Напомињемо и да је у циљу спрјечавања ширења и сузбијања болести, обавезна пријава сваког случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама, као и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству, најближој ветеринарској амбуланти или ветеринарском инспектору.

Препоруке држаоцима живине

У летку који се налази на сајту Управе и Министарства пољопривреде, држаоцима живине препоручено је да у наредном периоду у потпуности сарађују са ветеринарском службом, као и да:

• Онемогуће било какав контакт своје живине са дивљим птицама тако што живину треба држати у затвореним објектима са мрежама на прозорима;

• У случају држања живине у спољњим кавезима, кавезе покрију и ограде жицом са отворима не већим од 2 цм

• Спријече контакт своје живине са осталим домаћим животињама

• Живину не поје водом са отвореног простора (избуради, локви, бара, кишницом и сл.)

• Храну за живину држе у затвореном простору заштићену од било каквог контакта са спољном средином или другим животињама или глодарима

• Онемогуће незапосленима улазак на фарму

• Примјењују систем држања живине „све унутра – све ван“

• Након завршетка држања живине, објекат детаљно очисте, оперу, дезинфикују и изврше дератизацију и дезинсекцију прије сљедећег усељења у објекат

• Ђубре и простирку одлажу на посебно одређеном мјесту и заштите га од контакта са другим животињама

• Редовно детаљно перу руке, одјећу и обућу прије сваког уласка у објекат са живином и након изласка из објекта

• Носе чиста заштитна одијела и гумене чизме приликом рада са живином

• Не уводе нове јединке у постојеће јато

• Не купују нове животиње од непровјерених продаваца и без уредног Увјерења о здравственом стању

• Не посјећују друге живинарске фарме

• Не користе опрему или било каква друга средства са неке друге фарме

• Не дозвољавају посјетиоцима улазак на фарму

• Редовно контактирају најближу ветеринарску амбуланту у случају било каквих промјена здравственог стања живине и ради консултовања око начина дезинфекције, дезинсекције и дератизације.

За сузбијање болести авијарне инфлуенце у Црној Гори, на снази је законска регулатива:

• Правилник о мјерама за спречавање појаве, откривање, сузбијање и искоријењивање авијарне инфлуенце, који је објављен у „Службеном листу“ Црне Горе бр. 74/16, 01.12.2016. године.

• План управљања кризним ситуацијама у случају појаве авијарне инфлуенце живине, који је објављен у „Службеном листу“ Црне Горе бр. 70/16, 09.11.2016. године.

• Наредба о забрани транзита и увоза пошиљки живине, птица и производа од живине и птица ради спречавања уношења високо патогене авијарне инфлуенце, која је обајвљена у „Службеном листу“ Црне Горе бр. 74/16, 01.12.2016. године.

• Наредба о забрани држања живине на отвореном простору и спровођењу мјера за спречавање појаве и ширења високо патогене авијарне инфлуенце

Ризик од преношења болести смањује се на најмању могућу мјеру, управо поштовањем датих препорука, као превентивних мјера те апелујемо на власнике да се понашају са пажњом доброг домаћина. 

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове ће свакодневно пратити ситуацију на терену и о томе ће благовремено обавјештавати јавност".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 02:07