/ foto: gov.me
09/08/2023 u 14:11 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministri sa familijama uštedjeli preko 314.000 eura

Najveću ušteđevinu ima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, koji je naveo da na računima ima 82.500 eura, a on je među onima koji su dali saglasnost da im se kontroliše stanje u bankama

Od 17 članova aktuelne Vlade, u takozvanom tehničkom mandatu, njih 10 nije dalo saglasnost da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pristupi podacima na njihovim računima bankarskih i drugih finansijskih institucija, ali podaci iz imovinskih izvještaja, koji su predati ove godine, pokazuju da je 10 ministara sa supružnicima i članovima porodice, prijavilo da posjeduju ušteđevinu od preko 314.000 eura.

Najveću ušteđevinu ima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, koji je naveo da na računima ima 82.500 eura, a on je među onima koji su dali saglasnost da im se kontroliše stanje u bankama. Sledeći po visini ušteđevine je ministar bez portfelja Zoran Miljanić, koji je ASK dozvolio kontrolu bankovnih računa, a prijavio im.je da on i njegova supruga Nataša imaju ušteđenih preko 75.800 eura, od čega se 30.000 nalazi na ime njegove partnerke Nataše. Ušteđevinu od 37.100 eura ima ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, koja nije dozvolila da joj ASK provjerava bankovne račune.

Dostavljeno 6.711 izvještaja

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), do kraja drugog kvartala ove godine, odnosno u prvoj polovini 2023, evidentiran je ukupno 6.941 predati redovni godišnji izvještaj o prihodima i imovini. U zakonom propisanom roku do 31. marta 2022. godine dostavljeno je 6.711 izvještaja.

Protiv svih obveznika koji nijesu u roku podnijeli redovni godišnji izvještaj Agencija je pokrenula prekršajne postupke.

Ministar unutrašnjih poslova i ujedno prvi čovjek resora odbrane Filip Adžić je u imovinskom izvještaju naveo da na računu ima ušteđenih 17.700 eura, dok je njegova supruga Aleksandra uštedjela 9.500 eura. ASK u svojoj bazi podataka navodi da je Adžić dao saglasnost da mu se kontrolišu bankovni računi. Ministar javne uprave Maraš Dukaj nije dao saglasnost za kontrolu stanja u bankama, a prijavio je da ima ušteđevinu od oko 33.800 eura. Kada bi postojala rang lista po visini ušteđevina u Vladi, premijer Dritan Abazović bi bio na šestom mjestu sa 25.000 eura na računu. U isto vrijeme, predsjednik Vlade, kako se navodi u bazi podataka ASK, nije dao saglasnost da mu se kontroliše stanje u bankama i ostalim finansijskim institucijama.

Sa ušteđevinom od preko 15.000 eura, može se pohvaliti i ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović, koji je ASK prijavio da se na njegovo ime vodi novac od oko 9.100 eura, dok njegova supruga raspolaže sa preko 6.200 eura. Oni nisu dali saglasnost da im ASK kontroliše bankovne račune.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović prijavio je ASK da ima ušteđenih 5.000 eura, a njegova kćerka 6.000. Od Ibrahimovića ASK nije dobila saglasnost da mu kontroliše bankovne račune. Ministar finansija Aleksandar Damjanović prijavio je da na dva računa ima ušteđevinu od 2.480 i 2.430 eura, a dao je dozvolu da se oni i kontrolišu. Ministar pravde Marko Kovač nije odobrio da mu Agencija kontroliše bankovne račune, a u imovinskom izvještaju je naveo da ima ušteđenih 1.000 eura.

Ostali ministri nijesu prijavili da posjeduju ušteđevinu, a među onima koji nijesu dozvolili da im ASK kontroliše bankovne račune su Vasilije Lalošević koji rukovodi Ministarstvom sporta i mladih, Admir Adrović čelnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, ministar prosvjete Miomir Vojinović, kao i Maša Vlahović iz Ministarstva kulture i medija. Saglasnost da im se kontrolišu računi dali su ministri zdravlja Dragoslav Šćekić, ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka i čelnica resora ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:11