Љекови илустрација / -Редакција Дана
13/03/2022 u 14:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтефарм: Љекова неће фалити, али могуће да ће бити скупљи

Не искључује се раст цијена, због ситуације на берзи гдје поскупљује нафта, самим тим и превоз, али и сировине за израду медикамената – кажу у Монтефарму за "Дан"

Здравствена установа апотеке Црне Горе Монтефарм и Министарство здравља су казали "Дану" да не постоји опасност од несташице љекова у нашој држави због рата Русије и Украјине, јер наша земља увози медикаменте само из Европске уније и региона. Како су прецизирали из Монтефарма на питање набавке љекова у будућности сада је тешко одговорити јер ратна дешавања утичу на тржиште, али на основу искуства са пандемијом вируса корона се надају да проблема бити неће. Ипак не искључује се раст цијена, због ситуације на берзи гдје поскупљује нафта, самим тим и превоз, али и сировине за израду медикамената.

– Монтефарм нема могућност дирекног увоза тj. директне набавке љекова и медицинских средстава, већ jе иста у складу са Законом о jавним набавкама, расписивањем jавних позива-тендера. Наша установа може дати одговор само на основу података са коjима ми располажемо, а то jе да љекови коjе набављамо путем jавних позива ниjесу са териториjе Украjине или Русиjе, већ углавном из земаља региона и ЕУ. Сходно томе, не постоjи опасност од несташица jер не зависимо од поменутих, ратом захваћених подручjа – наводе у Монтефарму.

Као и увијек тешко је предвидјети шта ће се дешавати у будућности, па у Монтефарму указују да је опрез неопходан.

– Да ли ће доћи до потешкоћа у набавци љекова у будућности, тешко jе прецизирати, jер тренутна ратна дешавања свакако утичу на тржиште уопште, па jе стога неопходан опрез због могућих индиректних посљедица (циjене нафте, самим тим и превоза, набавке сировина за израду љекова, итд...), што jе био случаj и током пандемиjе Ковид-19, али смо свjедоци да ниjе било озбиљниjих несташица – кажу у Монтефарму.

Са листе скинута 22 медикамента

Доплатна листа љекова садржи љекове коjи су терапиjска паралела (терапиjска алтернатива) љековима са основне листе љекова и осигуранику се обезбjеђуjу у висини циjене лиjека са основне листе. Разлику до пуног износа циjене лиjека на доплатноj листи љекова плаћа осигурано лице.

У септембру прошле године са листе су скинута 22 лиjека коjа се више не производе или коjи више не задовољаваjу услове савременог лиjечења ни критериjуме у погледу квалитета, ефикасности или безбjедности, као и љекови коjима jе истекла дозвола за прометовање, а носилац дозволе ниjе приложио доказ о обнови регистрациjе.

Према плану јавних набавки Монтефарма, та институција је планирала да ове године за љекове и потрошни материjал издвоји 8.965.147,7 еура. Они нијесу једина установа која набаља љекове већ то раде и болнице, али и Фонд за здравствено осигурање. Према плану набавки Фонда, та институциjа ће ове године за медицинска средства из области лабораториjе, гдје спадају лабораториjски реагенси, као и апарати за биохемиjске анализе и анализу крви, потрошити 808.011,2 еура.
На црногорској листи љекова налази се око 1.100 љекова, а она је проширена у августу прошле године за 31 лијек. Тада је из Владе саопштено да је на предлог Министарства здравља усвоjила нову листу љекова коjи се прописуjу и издаjу на терет средстава Фонда за здравствено осигурање. Нова листа jе проширена и на њоj се налази 31 нови лиjек.

– Ово за грађане значи више терапиjских могућности прописивања одговараjуће–прилагођене терапиjе за поjединачног пациjента. Ради се о љековима коjи се користе у третману обољелих од малигних болести, диjабетеса, хемофилиjе, генито-уринарних проблема, хипертензиjе, реуматолошких обољења, псориjазе, психиjатриjских, хематолошких, неуролошких обољења и хередитарног ангиоедема. Израдом нове Листе љекова подстиче се конкурентност и смањуjу се циjене љекова, како би се сприjечило фаворизовање или монопол било ког поизвођача. Корекциjе циjена љекова у складу са максималним циjенама коjе jе утврдио ЦинМед су такође обавеза редовне ревизиjе Листе лиjекова. Листа подразумиjева љекове коjи се прописуjу и издаjу на рецепт и љекове коjи се примjењуjу на примарном, секундарном и терциjалном нивоу, на терет средстава обавезног здравственог осигурања, као и љекове коjи су саставни дио Доплатне Листе љекова – саопштено је раније из Владе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:30