Sa sjednice Socijalnog savjeta / - RUSMIN RADIC
18/03/2024 u 17:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na sjednici Socijalnog savjeta o radnoj nedjelji, sindikati pozvali na dijalog zbog povećanja koeficjenta

Danas je održana IV redovna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta Slobodan Mikavica, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore.

Iako je Savjet, na bazi ranije Preporuke Socijalnog savjeta Crne Gore, trebalo da diskutuje o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, navedeno je odloženo na zahtjev člana Savjeta, ministra ekonomskog razvoja Nika Gjeloshaja. O ovoj temi će se diskutovati na posebnoj  tematskoj sjednici Savjeta. Ovim Izmjenama i dopunama uvela bi se dodatna izuzeća od zabrane obavljanja djelatnosti trgovine nedeljom, tako da bi se trgovina na veliko i malo mogla obavljati nedeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i od 1. decemba do 31. januara. Trgovci će biti u mogućnosti da obavljaju trgovinu u jednom prodajnom objektu na teritoriji jedinice lokalne samouprave. U cilju dodatne zaštite prava zaposlenih, uvela bi se obaveza trgovca da omogući zaposlenom koji obavlja rad nedeljnom da kao dan sedmičnog odmora korisiti prvu narednu subotu, u skladu sa opštim propisima o radu.

Razmatrana je inicijativa za usklađivanje Zakona o radu i Zakona o državnim službenicima i namještenicima u dijelu starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, kako bi oba zakona propisala da ista iznosi 67 godina.

- Unija poslodavaca je pokrenula inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima. Sadašnje rješenje propisuje da ukoliko praznik koji se praznuje dva dana pada u nedelju, naredna dva dana su neradna, odnosno ukoliko je drugi praznični dan nedelja, neradni je prvi naredni dan. Unija poslovaca je predložila da se državni praznici praznuju na dane kada padaju i u trajanju propisanom zakonom. Ova inicijativa nije dobila podršku Savjeta - navedeno je u saopštenju Socijalnog savjeta Crne Gore.

Sindikati su pozvali na otvaranje socijalnog dijaloga za povećanje obračunske vrijednosti koeficjenta u realnom sektoru. Nakon diskusije, konstatovano je da za sada ne postoje svi potrebni preduslovi, te da je potrebno sačekati više informacija i detalja o Programu Evropa sad 2.0.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:03