foto: RTV Nikšić / - FOTO: RTV NIKšIć
07/12/2022 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokatica Mijanović: Nema smisla da se ovaj slučaj nastavi

Mitropolit i sveštenici prema optužnici Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić terete se da su 12.maja 2020.godine prekršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti kovid19.

Mitropolit i sveštenici prema optužnici Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić terete se da su 12.maja 2020.godine prekršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti kovid19. Pomenutog dana u Nikšiću je održana svenarodna Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostruškog čudotvorca, slave Saborne crkve i grada.

Advokatica Vera Mijanović je na ročištu tokom iskaza Tihomira Goranovića konstatovala da policija 12.maja 2020.godine nije postupala u skladu sa ovlašćenjima.

- Skup visokog rizika prepustili  su slučaju. Nepreduzimanjem pretvorilo se  u slučaj u kojem niko ne može da odgovara. Da li ima smisla da se ovaj slučaj nastavi, pitala je ona. 

Goranović: Nijesmo primijenili sredstva prinude jer bi to dovelo do težih društvenih posledica

Bivši načelnik nikšićkog CB-a Tihomir Goranović danas je na ročištu protiv mitropolita Joanikija i osmorice sveštenika istakao da je policija spornog 12.maja 2020. godine postupala u skladu sa ovlašćenjima i po nalogu nadležnog tužioca. 

- Po zakonu o javnom redu i miru, službenici Uprave policije u slučaju bilo kakvog javnog okupljanja imaju ovlašćenja da upozore građane da se radi o neprijavljenom skupu, da izdaju naređenja da se raziđu i ukoliko ne postupe po navedenom naređenju, da primjene sredstva prinude, rekao je Goranović.

Advokat odbrane Sava Kostić je pitao Goranovića zašto onda tog dana, kada se narod već nije razišao nakon upozorenja, nisu primijenili sredstva prinude.

- Navedeno ovlašćenje nijesmo primijenili jer bi to dovelo do težih društvenih posljedica', kazao je Goranović.

Goranović je kazao da je upoznao sveštenike sa okolnostima i mjerama koje su važile tog dana.

- Predmetnog dana nalazio sam se na duznosti načelnika CB Nikšić, a tog dana je bio praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom i tog dana, te godine kao i ranijih godina održavala se litija kroz grad Nikšić. Par sati prije predmetnog dogadjaja imali smo razgovor sa predstavnicima crkve, na okolnosti organizacije litije na predmetni dan, ali kako su tog dana bile na snazi mjere propisane od strane NKT-a, predstavnike crkve smo upozali da se iste moraju ispoštovati, s tim što smo ostali nedorečeni u smislu da li će biti litije ili neće. Primjetili smo da se tog dana okuplja narod, da bih nakon komunikacije sa rukovodiocem ODT u Nikšiću, došli do stava da se vrši osmatranje i video dokumentovanja od strane službenika Uprave policije, a o čemu će nakndadno obavjestiti tužioca Nikšiću, kazao je Goranović.

Na pitanje branioca okrivljenih Save Kostića da li je lično razgovarao ili preko telefona razgovarao sa sveštenicima, Goranović je kazao "Obilježavanjem praznika 12. maja 2020. godine, ja i moj kolega Darko Mađarić smo razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem u mojoj kancelariji, a u nekom drugom periodu sa sveštenikom Danilom Zirojevićem. Uz svo uvažavanje Crkve i sveštenih lica, sva ova lica smo obavjestili da ćemo poštovati slovo zakona i propisane mjere'', nastavio je Goranović.

U nikšićkom Osnovnom sudu u toku je nastavak postupka protiv nekadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog, a sada mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i osmorice sveštenika Arhijerejskog namjesništva nikšićkog.Mitropolit i sveštenici prema optužnici Osnovnog državnog tužilaštva Nikšić terete se da su 12.maja 2020.godine prekršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti kovid19. Pomenutog dana u Nikšiću je održana svenarodna Litija povodom praznika Svetog Vasilija Ostruškog čudotvorca, slave Saborne crkve i grada.

Ročištu prisustvuju sveštenici, ali ne i mitropolit Joanikije koji je odsustan zbog Sindoda Srpske pravoslavne crkve.

- Moj branjenik me je obavjestio da zbog današnjih obaveza odložim pretres, zbog poziva koji obavlja kao i zbog činjenice da je u toku Božićni post. Takođe obavještavam sud da je dana 14. decembra 2022. godine zakazan Sinod SPC, gdje je njegovo učešće obavezno iz tog razloga neće moći prisustvovati ni tog dana, a što se tiče odbrane, saglasni smo da se nastavi postupak, kazao je advokat odbrane Kostić.

(RTV Nikšić)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:21