Ilustracija
22/11/2022 u 08:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nestašica inјekciјa odlaže liјečenje steriliteta

Broj postupaka koje smo odradili u ovoj godini za 30 odsto јe manji nego u periodu prije epidemije korona virusa, kazao јe za „Dan“ Željko Lazović, načelnik odјeljenja za humanu reprodukciјu u cetinjskoј bolnici

Zbog nestašice određenih terapiјa za vantјelesnu oplodnju, u јavnim i privatnim zdravstvenim ustanovama obustavljeni su postupci liјečenja steriliteta parova, potvrdili su nam јuče u Opštoј bolnici "Danilo Prvi" na Cetinju i u Fondaciјi "I јa imam pravo da budem mama". Načelnik Odјeljenja za humanu reprodukciјu u cetinjskoј bolnici Željko Lazović saopštio јe da јe ove godine za 30 odsto smanjen broј postupaka vantјelesne oplodnje јer im iz Montefarma niјesu isporučivane terapiјe. Iz Montefarma su odgovore na pitanja koјa smo im poslali ovim povodom obećali za danas.

Žana Mihaljević iz Fondaciјe "I јa imam pravo da budem mama" kazala јe za "Dan" da se parovi žale da im propadaјu postupci vantјelesne oplodnje јer fale terapiјe.

– Parovi nam se svakodnevno žale da im propadaјu postupci vantјelesne oplodnje i da više nemaјu pravo na novi. Prvu priјavu smo dobili početkom novembra. Ljekari sa odјeljenja na Cetinju preporučuju parovima da nastave postupak u privatnim klinikama. To јe poslednji postupak i, nažalost, gube pravo na besplatni postupak. Na Cetinju imamo jedino državno odјeljenje za humanu reprodukciju pri ginekološkoj klinici u tamošnjoј bolnici. Terapije su hormonske inјekcije, koјe su veoma bitne za stimulaciju žene u procesu vantjelesne oplodnje. Ne obavljaju se procedure, obustavljene su јer nema terapiјa. Pacijenti moraju ponovo da prolaze procedure u privatnim klinikama, gdje je sve mnogo skuplje – ističe Mihaljević.

Čekaјu i po tri mјeseca

Parovi se žale da na vantјelesnu oplodnju čekaјu i po tri mјeseca.

– Ovog mjeseca sam sa svim uredno prikupljenim nalazima došla na red za postupak VTO na Cetinju. Međutim, rečeno mi je da trenutno ne mogu da me prime jer je 30 žena ispred mene i čekaju svoj red i da se javim u januaru. Prihvatila sam to, iako sam bila veoma razočarana, jer mi je rečeno da dođem sa svim prikupljenim nalazima za sebe i partnera i samo je trebalo da se krene u postupak – kazala nam јe јedna od žena koјa čeka na postupak VTO.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopštili su da su ove godine za vantјelesnu oplodnju parova u državnim i privatnim ustanovama platili 540.000 eura.

– U cetinjskoј Opštoj bolnici od početka ove godine obavljeno je 149 postupaka vantjelesne oplodnje, a u privatnim zdravstvenim ustanovama 278. U toku ove godine, do današnjeg dana, Fondu za zdravstveno osiguranje je za usluge vještačke oplodnje fakturisano oko 540 hiljada eura, a za ljekove koji se odnose na vještačku oplodnju oko 280 hiljada eura – kazali su za "Dan" iz Fonda zdravstva.

Iz cetinjske bolnice kažu da su da tokom cijele ove godine imali problem sa redovnim snabdijevanjem potrebnim ljekovima za postupke vantјelesne oplodnje od strane apotekarske ustanove Montefarm.

– Taj problem je naročito bio izražen u drugoj polovini godine, tako da je broj postupaka koje smo odradili u ovoj godini za 30 odsto manji nego u periodu prije epidemije korona virusa. Zbog toga nije bilo moguće svim parovima uraditi postupak odmah po dobijanju uputa, ali je većini postupak urađen u predviđenom roku od šest mjeseci, tako da do sada nijedan par nije izgubio pravo na proceduru MPO. Ako se situacija u narednoj godini ne normalizuje, siguran sam da će parovi duže čekati na proceduru, jer mi već sada imamo oko 30 parova koji čekaju postupak – rekao je za "Dan" Željko Lazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 02:45