Andreј Vukčević / RTCG
26/07/2022 u 11:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nezaposlenost visokoškolaca veliki problem: Za deceniјu nostrifikovano 25.000 diploma

SPUCG je prepoznao nezaposlenost studenata, kako tokom studija, tako i nakon njih, kao jedan od glavnih problema koji pogađa studentsku populaciju i već dugi niz godina ukazuje na isti, kazao јe Vukčević za "Dan"

Predsјednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) Andreј Vukčević kazao јe za "Dan" da u državnoj upravi imamo pad kvaliteta jer visokoškolci koji završe fakultet u Crnoj Gori godinama čekaju na birou rada, dok njihova mjesta zauzimaјu osobe sa sumnjivim diplomama. Prema njihovim saznanjima, u posljednjih 10 godina u Crnoј Gori јe nostrifikovano 25.000 diploma.

– SPUCG je prepoznao nezaposlenost studenata, kako tokom studiјa, tako i nakon njih, kao jedan od glavnih problema koji pogađa studentsku populaciju i već dugi niz godina ukazuje na to. U vezi sa navedenim, očekujemo realizaciju ideje studentskog servisa, bolje povezivanje studenata sa poslodavcima, reformu sistema stručnog osposobljavanja i upisne politike. Hiperprodukcija diploma je svakako pojava kojoj se mora stati na put, i to na način što će se ispitati validnost svih diploma koje su ušle na naše tržište sa ustanova visokog obrazovanja prvenstveno iz regiona, jer je riječ o fakultetima sumnjivog kvaliteta koji su nam svima dobro poznati. Neophodno je utvrditi jasne kriterijume na osnovu kojih će se vršiti monitoring "uvezenih" diploma u narednom periodu. Godišnje u Crnoj Gori diplomira oko 3000 mladih, dok 1.500–2000 naših studenata diplomira van države (preko raznih programa razmjene studenata). Što se tiče broja diploma sa fakulteta iz regiona, preciznu informaciju o tome trebalo bi da ima Ministarstvo prosvjete, koje je i jedino nadležno za postupak nostrifikacije diploma. Okvirno, prema informacijamakojima mi raspolažemo, radi se o brojki od oko 25.000 diploma u prethodnih 10 godina – kazao јe Vukčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:40