/ ilustracija foto: srđa boljević
01/08/2022 u 12:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obezbijeđeni kvalitetni i bezbijedni ljekovi po nižim cijenama

Vlada utvrdila novu Listu ljekova

Vlada je na poslednjoj sjednici donijela odluku kojom je utvrdila novu osnovnu Listu ljekova, kao i doplatnu Listu ljekova koji se obezbjeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Cilj donošenja ove Odluke je da se stvore uslovi da se zdravstvena zaštita odvija na efikasan i racionalan način, odnosno da se u okviru sredstava opredijeljenih za ljekove građanima obezbijede kvalitetni, bezbijedni i efikasni ljekovi uz najpovoljniju cijenu. Vlada je prethodno usvojila i Uredbu o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova, kojom je utvrđeno i da su Srbija, Hrvatska i Rumunija referentne zemlje, uzete kao uporedive u pogledu bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, nivoa cijena ljekova, opšte ekonomske situacije, zdravstvenog sistema, sistema refundiranja ljekova i asortimana ljekova. Na osnovu propisanih kriterijuma, odnosno odabirom uporedivih zemalja zasnovanih na realnim kriterijumima, crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) u prethodnoim periodu utvrdio je nove maksimalne cijene ljekova, čime su stvoreni uslovi i za snižavanje cijena na Listi ljekova- navode u saopštenju.

Shodno tome, izmjenama na novoj Listi obuhvaćena su 452 lijeka, a procjenjuje se da će se usaglašavanjem cijena ljekova na Listi sa novim nižim maksimalnim cijenama, osloboditi značajan dio sredstava u odnosu na prethodno važeću Listu ljekova i na taj način za pola godine u budžetu sačuvati oko 300 hiljada eura.

- Preduzimanjem ovih mjera, Ministarstvo zdravlja obezbijedilo je ne samo niže cijene ljekova na Listi, već i omogućilo da se stvori prostor za dalje proširivanje terapijskih opcija, koji će biti dostupni građanima Crne Gore. U saradnji sa Institutom za ljekove i medicinska sredstva, kroz blagovremene i efikasne postupke registracije novih ljekova za naše tržište, očekujemo da će se već sa narednom Listom, čija se revizija očekuje do kraja ove godine, pored nižih cijena ljekova, obezbijediti uvođenje novih terapijskih opcija, koje će omogućiti pružanje odgovarajuće i adekvatne zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima- rečeno je iz Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 16:35