Oružane snage Italije spremne su da nastave da podržavaju Vojsku Crne Gore / - MINISTARSTVO ODBRANE
28/06/2023 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oružane snage Italije nastaviće da podržavaju VCG

Cilj posjete je razmatranje aktuelne političko-bezbjednosne situacije u regionu, aktivnosti u okviru sadržajne bilataralne i multilateralne vojne saradnje, kao i sagledavanje mogućnosti za njeno dalje unapređenje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane

Oružane snage Italije spremne su da nastave da podržavaju Vojsku Crne Gore (VCG), naročito u dijelu sprovođenja NATO Air policing misije, saopštilo je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Đuzepe Kavo Dragone.

Dragone boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv načelnika Generalštaba VCG Zorana Lazarevića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, cilj posjete je razmatranje aktuelne političko-bezbjednosne situacije u regionu, aktivnosti u okviru sadržajne bilataralne i multilateralne vojne saradnje, kao i sagledavanje mogućnosti za njeno dalje unapređenje.

image

Oružane snage Italije spremne su da nastave da podržavaju Vojsku Crne Gore

- MINISTARSTVO ODBRANE

Dragone je, navodi se, naglasio značaj savezništva unutar Alijanse, posebno u današnjim uslovima izuzetnih bezbjednosnih izazova uzrokovanih ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu.

On je ocijenio da je bilateralna vojna saradnja intenzivna i sadržajna, te da je karakteriše stalno kvantitativno i kvalitativno unapređenje.

Dragone je poručio da su oružane snage Italije spremne da nastave podržavaju VCG, naročito u dijelu sprovođenja NATO Air policing misije u Crnoj Gori, konstatujući da je zaštita integriteta vazdušnog prostora Alijanse ključna za sistem kolektivne bezbjednosti.

image

Oružane snage Italije spremne su da nastave da podržavaju Vojsku Crne Gore

- MINISTARSTVO ODBRANE

Lazarević je istakao da se samo uz blisku saradnju sa savezničkim i partnerskim zemljama može pružiti adekvatan odgovor na sve kompleksnije bezbjednosne izazove današnjice.

On se osvrnuo se na zajedničko učešće pripadnika crnogorskih i italijanskih oružanih snaga u misiji Pojačane budnosti (eVA) u Bugarskoj, kao i u okviru NATO inicijative spremnosti što, prema njegovim riječima, doprinosi razvoju povjerenja i utiče na podizanje nivoa interoperabilnosti i operativnih sposobnosti obiju strana.

image

Oružane snage Italije spremne su da nastave da podržavaju Vojsku Crne Gore

- MINISTARSTVO ODBRANE

Lazarević je rekao da je uvjeren da će se posebno uspješna saradnja ostvariti u dijelu koji se odnosi na zajedničke nabavke kroz međudržavni sporazum G2G, prije svega u oblasti opremanja i modernizacije Vojske.

“Potencirao je značaj bilateralne saradnje i kroz školovanje kadeta iz Crne Gore na vojnim akademijama u Modeni i Livornu, ističući da su oficiri Vojske Crne Gore, po završetku obrazovanja u Republici Italiji, pokazali izuzetne sposobnosti u obavljanju svojih zadataka”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

image

Oružane snage Italije spremne su da nastave da podržavaju Vojsku Crne Gore

- MINISTARSTVO ODBRANE

Navodi se da su sagovornici razgovarali o konkretnim modalitetima jačanja saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje.

"Posebno o zajedničknim obukama u oblasti pretrage i spašavanja (Search&Rescue-SAR), protivpožarnom letjenju i usavršavanju mornaričkih timova za borbenu otpornost broda", rekli su iz Ministarstva.

Načelnici generalštabova su, kako se dodaje, razmatrali i mogućnost angažovanja crnogorskih mornaričkih oficira na brodovima italijanske Mornarice koji učestvuju u operacijama.

Dragonea je tokom boravka u Crnoj Gori primio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane Filip Adžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:03