/ BALSA RAKOCEVIC
23/09/2022 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osoblje Delegacije EU i ambasadori zemalja članica čistili korito Ribnice

Postoji hitna potreba da zaštitimo naša mora i okeane. Oko 95 odsto otpada u morima i okeanima završava na dnu, nanoseći veliku štetu morskom životu i predstavlja veliki rizik za naše zdravlje, navela je Popa

Osoblje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Evropske kuće, zajedno sa ambasadama država članica EU i mladim Evropskim ambasadorima u okviru obilježavanja Evropskog dana čišćenja obala, čistili su danas korito rijeke Ribnice na potezu od zgrade Delegacije EU do knjižare Karver. Svoj doprinos akciji dalo je i osoblje ambasada Mađarske, Francuske, Bugarske, Grčke, Češke, Slovenije, Rumunije kao i ambasadori Hrvatske Veselko Grubišić i Italije Andreine Marsella.

Ovogodišnja, peta po redu evropska akcija čišćenja obala rijeka, jezera, mora i okeana, održava se tokom septembra pod sloganom “ujedinjeni protiv morskog otpada". Ove godine, koja je ujedno i evropska godina mladih, fokus akcije je na učešću mladih.

- Zato smo zajedno sa mladim Evropskim ambasadorima udružili snage kako bi poslati poruku mladima da budu pokretači promjena, da na primjeru pokažemo da  smeće pripada deponijama, a ne našim jezerima, rijekama, morima i okeanima, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, saopšteno je iz Evropske kuće.

Kako je pojasnila Popa, ove godine su odlučili da očiste obale rijeke Ribnice, tik uz njihovu Delegaciju.

- Gledamo ovu prekrasnu rijeku svaki dan iz naših kancelarija i tužni smo kada je vidimo punu otpada. Otpada koji putuje dalje do Morače, Skadarskog jezera, zatim preko rijeke Bojane u Jadransko more i dalje u okeane. Postoji hitna potreba da zaštitimo naša mora i okeane. Oko 95 odsto otpada u morima i okeanima završava na dnu, nanoseći veliku štetu morskom životu i predstavlja veliki rizik za naše zdravlje, kazala je ambasadorka Popa.

image

Akcija čišćenja

BALSA RAKOCEVIC - BALSA RAKOCEVIC

U Evropi, 80-85 odsto otpada koji se nađe na plažama čini plastika. A to je lako rješiv problem, poručila je ambasadorka Popa. Potrebno je prestasti koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu.

- EU je preduzela konkretne korake da zabrani plastiku za jednokratnu upotrebu i da primora velike kompanije da ograniče svoju proizvodnju i potrošnju plastike. Crna Gora treba da se pridruži EU u zalaganju za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu, poručila je ambasadorka Popa.

Stavove ambasadorke Popa dijele i mladi evropski ambasadori, poručila je Bojana Maraš. Ona je pozvala mlade da učestvuju u što više sličnih akcija

- Mi, mladi evropski ambasadori podržavamo ovu akciju i svaku akciju ovog tipa, smatrajući da je bitno kako i na koji način brinemo o životnoj sredini.  Takođe želimo da ovim primjerom pokažemo mladim ljudima kako da se ponašaju u ovim situacijama i kako da pomognu kroz ovakve akcije, kazala je Maraš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:50