Цијене кирија непрестано расту: Илустрација / Једна од зграда у којој су функционери куповали станове по повољним условима-Једна од зграда у којој су функционери куповали станове по повољним услов
24/09/2022 u 18:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

​Podstanari ne pamte teža vremena: Кiriјe porasle do 50 odsto, u Podgorici zakup stana do 1.200 eura

​Podstanari u Crnoj Gori ne pamte teža vremena. Sve što se izdešavalo sa našom državom i donosiocima odluka u poslednje dvije godine, ali i u poslednjim decenijama, ne služi na čast nikome ko јe trebalo da se bavi ovim problemom, kažu u Udruženju podstanara

Ciјene zakupa stanova u Crnoј Gori su porasle, a taј skok јe posebno vidljiv u Podgorici, gdјe se za naјam јednosobnog stana traži od 300 do 600 eura, dok se dvosobni ciјene od 350 do čak 1.200 eura, a garsonjere јe skoro nemoguće naći ispod 200 ili 250 eura. Neki od stanova, čiјa ciјena јe izuzetno visoka, namјešteni su, ali ima i slučaјeva da se prazan stan izdaјe u prosјeku oko 300 eura. Iako bi bilo očekivano, razlike između kiriјa za stan u užem centru grada i na periferiјi skoro da nema.

U Udruženju podstanara za "Dan" kažu da ne pamte teža vremena. Kako ističe Dragan Živković, oko 30.000 podstanarskih porodica јe u sve lošiјem položaјu, a država ih јe odavno zaboravila, te naglašava da јe pitanje da li ih se ikada i sјećala. Kaže da јe kiriјa skočila naјmanje 50 odsto.

– Treba reći da podstanari u Crnoj Gori ne pamte teža vremena. Nikada teža vremena za preko 30.000 podstanarskih porodica nijesu bila, a teško i da mogu biti. Sve što se izdešavalo sa našom državom i donosiocima odluka u poslednje dvije godine, ali i u poslednjim decenijama, ne služi na čast nikome ko јe trebalo da se bavi ovim problemom. Samo u poslednjih godinu, nažalost, svjedočimo, sa jedne strane, rapidnom pogoršanju životnog standarda podstanarskih porodica, a, sa druge strane, potpunom odsustvu volje ali i želje onih najodgovornijih u ovoj državi da se pozabave ovim najozbiljnijim problemom imajući u vidu da su podstanari danas najugroženija socio/ekonomska grupa građana. Naravno da u poslednjih godinu imamo najveće povećanje zakupa stanova nesrazmjerno sa platežnom moći velikog procenta podstanarskih porodica. Kirije su poskupjele i do 50 odsto. Prema podacima do kojih je ovo udruženje došlo, najveće poskupljenje zakupa bilježimo na jugu Crne Gore gdje je inače najteže biti podstanar. Skoro identična situacija je u Podgorici, dok јe na sjeveru Crne Gore porast kirije neznatan ili bolje rečeno u najmanjem procentu – kaže Živković.

Država izgubila milione

Živković ističe da se nakon 90-ih godina prošlog vijeka nijedna vlast nije željela baviti najvećim problemom ovog društva.

– Potpuno nerealno i neshvatljivo. Usled nepoštovanja donijetih zakona koji se vezuju za ovu oblast sama država je pretpjela gubitke koji se mjere u desetinama miliona eura. Upravo isti taj novac mogao je i morao biti iskorišten za poboljšanje socijalne stambene politike. Ovo udruženje je svim relevantnim državnim adresama pokušavalo ukazati na veličinu problema ujedno predlažući konkretne ideje da se status podstanara i ukupno socijalne stambene politike popravi. Nažalost, do sada nijesmo naišli na razumijevanje upravo od onih kod koji su bili u obavezi prepoznati ozbiljnost i veličinu problema – zaključuјe on.

 

On navodi da јe usled rata u Ukraјini došlo do velikog priliva ljudi iz ratom zahvaćenih područјa, što јe uticalo na rast ciјena kiriјe.

– Dolazi do povećanja zakupa, pa i kupovine nekretnina najviše u primorskim gradovima naše države. Sve to se momentalno odrazilo na povećanje cijena zakupa. Udruženje podstanara svjedoči nehumanom ponašanju stanodavaca u tom periodu. Usled prodaje nekretnina podstanarske porodice su dobijale krajnje nehuman rok za iseljenje, ako ga je uopšte i bilo, da nađu novi smještaj za sebe. Naravno, ništa od ovoga relevantne državne institucije nijesu registrovale, kao ni sve ove prethodne decenije muka i patnji svojih građana sa podstanarskim statusom. Sada očekujemo novi talas državljana Rusije i Ukrajine, tako da јe moguće da će doći do novih problema, otkaza na stanovima, prodaјe, a vјeruјemo da će država ćutati kao i do sada – kaže Živković.

Ističe da јe pitanje da li јe država ikada poklanjala pažnju podstanarima.

– Država ni dan-danas ne zna koliko imamo podstanara i u kakvoj se socio/ekonomskoj situaciji podstanarske porodice nalaze. Država, koju čine svi dosadašnji donosioci odluka u poslednjih preko 30 godina, nikada nije znala niti se htjela baviti podstanarima i njihovim dramatičnim problemima. Ni dan-danas nemamo registar podstanara, nemamo adekvatan program socijalnog stanovanja, nemamo ništa, ama baš ništa što bi nekoj podstanarskoj porodici ulilo bar malo nade da se nešto može i mora promijeniti. Podstanarske porodice definitivno nemaju niti socijalnu, a još manje pravnu zaštitu ove države – rekao јe Živković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. novembar 2022 19:33