/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
17/04/2023 u 18:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pokrenuta peticija za donošenje Zakona o vršnjačkom nasilju

Kako su saopštili, Izglasavanje ovakvog zakona bi značilo pravno definisanje ove pojave, te propisivalo kaznene mjere za počinioce

Nevladina organizacija "Mreža za sveopšti napredak" objavila je peticiju za donošenje zakona o vršnjačkom nasilju usljed povećanja broja slučajeva ove vrste nasilja.

Kako su saopštili, Izglasavanje ovakvog zakona bi značilo pravno definisanje ove pojave, te propisivalo kaznene mjere za počinioce.

- Svjesni smo da maloljetnici u kriznim godinama donose odluke i postupke koji nijesu uvijek na mjestu, međutim, kao i svemu, i tome se mora stati na kraj sa ciljem zaštite integriteta i morala drugih, shodno tome da se na našem prostoru prijeko potrebno javlja obaveza za odgovornošću nad svojim postupcima koji, kad se pređe "mjera", idu do toga da žrtva počini suicid, ostavljajući tako neizbrisiv pečat na porodicu, prijatelje i samog počinioca, a sve zbog (u većini slučajeva) prolaznog tinejdžerskog perioda - naveli su iz NVO "Mreža za sveopšti napredak".

Tekst peticije ističe da se član 6 Ustava Crne Gore propisuje da: "Crna Gora jemči i štiti prava i slobode. Prava i slobode su nepovredivi. Svako je obavezan da poštuje prava i slobode drugih".

- Usljed povećanja broja slučajeva vršnjačkog nasilja, a sa ciljem suzbijanja te pojave, nevladina organizacija "Mreža za sveopšti napredak" se odlučila na korak dalje, te organizovala peticiju za donošenje Zakona o vršnjačkom nasilju. Izglasavanje ovakvog zakona bi značilo pravno definisanje ove pojave, te propisivalo kaznene mjere za počinioce. S obzirom na to da većina država u regionu ima bar na neki način (zakonski) definisano ovu pojavu, mi smo se odlučili da je zagovaramo na ovaj način - pojašnjavaju iz pomenute NVO.

Njhovi stav je da bi rad na ovom zakonu btrebalo da preuzmu svi relevantni subjekti i činioci lokalnih zajednica, javnih ustanova za rad sa djecom i mladima, nevladine organizacije, ministarstva itd.

-Potpisom ove peticije osiguravate sigurno okruženje za vašu djecu- zaključuju u saopštenju.

Link za potpisivanje peticije-OVDJE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:27