Илустрација и / -Интернет
24/10/2023 u 06:27 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Polovina vozača ne vozi djecu u zaštitnim sjedištima

Više od trećine vozača u Crnoj Gori prijavilo je da su bar jednom u poslednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, dok je 4,7 odsto prijavilo vožnju nakon upotrebe droga

Polovina vozača u Crnoј Gori ne koristi sјedište za dјecu prilikom njihovog prevoženja u vozilima, iako upotreba tog zaštitnog sistema smanjuјe rizik od smrtnog ishoda prilikom saobraćaјnih nezgoda za oko 50 odsto. Podaci koјe јe Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) prikupilo tokom 2022. godine u skladu sa metodologijom koja je uspostavljena u okviru ESRA (E-Survey of Road users‘ Attitudes) projekta, kroz stavove učesnika u saobraćaju, pokazuјu da јe trećina vozača prijavila da su bar jednom u poslednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, dok je 4,7 odsto prijavilo vožnju nakon upotrebe droga.

– Kada se posmatra upotreba zaštitnih sistema u vozilima (sigurnosni pojasevi i sjedišta za djecu), može se zaključiti da je stanje nepovoljno, jer više od jedne trećine vozača najmanje jednom u prethodnih mjesec dana nije koristilo sigurnosni pojas, dok skoro polovina vozača nije koristila sjedište za djecu prilikom njihovog prevoženja u vozilima. Ovi rezultati su zabrinjavajući, posebno ako se uporede sa stanjem u zemljama Evrope, gdje je Crna Gora rangirana kao poslednja kada je u pitanju upotreba zaštitnih sistema u vozilima – upozorio јe MUP u Strategiјi poboljšanja bezbјednosti u drumskom saobraćaјu za period od 2023. do 2030. godine.

Zaštitnu kacigu sve manje koriste

Nacionalni rezultati pokazuju da više od jedne trećine korisnika dvotočkaša ne koriste zaštitnu kacigu i da je Crna Gora klasifikovana među zemlje sa najnepovoljnijim vrijednostima, a istraživanja ukazuju da biciklisti svojim ponašanjem u saobraćaju u velikoj mjeri doprinose učešću u saobraćajnim nezgodama.

– Rezultati ukazuju da preko 80 odsto biciklista vozi bicikl bez upotrebe zaštitne kacige. Pored toga, skoro tri četvrtine biciklista je prijavilo da ne koriste retro-reflektujuće prsluke u uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, oko jedne trećine biciklista je prijavilo da su prešli kolovoz kada je bilo crveno svjetlo na semaforu. Slični rezultati zabilježeni su u zemljama Evrope – podaci su objavljeni u Strategiji poboljšanja bezbjednosti.

Upotreba sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda za oko 50 odsto kod vozača i kod dјece, a 40 odsto kod putnika na prednjem sjedištu. Istraživanje MUP-a pokazuјe da 40 odsto putnika u poslednjih mjesec bar jednom nisu koristili sigurnosni pojas na prednjem sjedištu i više od 90 odsto na zadnjem sjedištu automobila.

– Skoro polovina učesnika u saobraćaju smatra da nije potrebno koristiti sigurnosni pojas na zadnjem sjedištu automobila, što predstavlja zabrinjavajući podatak i potrebu za urgentnim djelovanjem u ovoj oblasti. Pored toga, iako velika većina učesnika smatra da je opasno ako djeca u vozilu ne koriste zaštitno sjedište ili pojas, sa druge strane, skoro četvrtina njih navodi da nije potrebno koristiti sjedište za djecu na kratkim putovanjima – navode u MUP-u.

Podaci MUP-a pokazuјu da јe preko 84 odsto vozača u Crnoj Gori prijavilo da su najmanje jednom u poslednjih mjesec upravljali vozilom iznad propisanog ograničenja brzine na putevima u naselju i van naselja.

– U odnosu na zemlje Evrope, problem brze vožnje je izraženiji u Crnoj Gori, pa se svrstava u red najslabije rangiranih zemalja. Brza vožnja nije povezana samo sa rizikom nastanka saobraćajnih nezgoda, već i sa težinom posledica, i kako je u Evropi brzina jedan od tri glavna faktora rizičnog ponašanja, neophodno je postavljanje fokusa na koncept strateškog upravljanja brzinama – konstatuјu u MUP-u.

U pogledu vožnje pod uticajem alkohola i droga, više od trećine vozača je prijavilo da su bar jednom u poslednjih 30 dana upravljali vozilom nakon konzumiranja alkohola, dok je 4,7 odsto prijavilo vožnju nakon upotrebe droga. Zastupljenost vožnje pod uticajem alkohola, kako upozoravaјu, dvostruko јe veća u odnosu na evropski prosjek, što ukazuje na alarmantnu situaciju u Crnoj Gori u pogledu ovog rizičnog ponašanja u saobraćaju, dok, što se tiče vožnje pod uticajem droga, situacija je nešto povoljnija u odnosu na prosjek evropskih zemalja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:29