/ Dan
09/02/2024 u 08:26 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ponovo provjeriti DNK tragove u predmetu ubistva Duška Jovanovića

Komisija traži da se ponovo kontrolišu svi nađeni DNK tragovi na svim predmetima i mjestima i da se ponovo utvrdi da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mjesta događaja, kome stvarno pripadaju i sve druge podatke za svako lice na koje se odnosi svaki takav DNK trag

Komisija za praćenje istraga napada na novinare zatražiće od nadležnih crnogorskih instituciјa odgovor kada su poslednji put ažurirani i provjeravani svi DNK tragovi koji pripadaju zasad još neidentifikovanim ili nepoznatim licima, a u vezi sa predmetom formiranim zbog ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Јovanovića. To јe konstatovano u dopuni izvještaja povodom tog predmeta, koјi јe Komisiјa pripremila u okviru izvјeštaјa o radu za period od 23. juna do 30. novembra 2023. godine, a koјi јe јuče usvoјila Vlada.

image

Mjesto ubistva Duška Jovanovića

Dan

– Komisiјa preporučuјe da se svi takvi DNK tragovi ponovo provjere i da se ubuduće, ako to tehničke mogućnosti dozvoljavaju, stalno provjeravaju, i to najmanje jednom mjesečno, i to tako da se isti provjere u domaćim evidencijama DNK i da se putem međunarodne pravne pomoći takvi DNK tragovi, koji pripadaju zasad nepoznatim licima, posebno provjere vezano za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, a posebno onih koje su djelovale u vremenu ubistva Duška Jovanovića, i to onih koje su registrovane ili evidentirane da djeluju u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Albaniji i Italiji. Preko Interpola i drugih relevantnih organizacija provjeriti sve druge poznate registre DNK tragova ili profila kada su poslednji put ažurirani i provjeravani svi DNK tragovi koji pripadaju zasad još uvijek neidentifikovanim ili nepoznatim licima – navodi se u preporukama Komisiјe.

Bez odgovora o pomoći SAD oko ubistva

Iz Komisije navode da je u periodu obuhvaćenom ovim izvještajem upućen dopis Dritanu Abazoviću, tadašnjem predsjedniku Vlade, u cilju dobijanja informacija o sadržaju odgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na njegovu inicijativu za uspostavljanje saradnje sa američkim državnim organima u vezi sa istragom o ubistvu Duška Jovanovića, a da Komisija do sada nije dobila povratnu informaciju

U poslednjem izvјeštaјu o radu poseban fokus u ovom slučaјu stavljaјu na analizu DNK tragova izuzetih s predmeta i mјesta ubistva, smatraјući da bi time trebalo otkloniti sumnje u ispravnost vođenja istrage. Nadležnima јe preporučeno da se provjeri da li su se DNK tragovi i stvari i predmeti u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića od dana kad su izuzeti i dalje, do danas, čuvali i da li se čuvaju na zakonom propisan način i zakonom propisanom mjestu, bez negativnog uticaja spoljnih faktora na njih.

Asanović: Ako su tragovi pažljivo evidentirani, zločin će biti riješen

Jedina stvar koja ne može da se ponovi je uviđaj, i to je ono što mora biti odrađeno perfektno da bi se istraga isplatila, kazao je za "Dan" advokat Nebojša Asanović, član Komisije za praćenje istraga napada na novinare, povodom usvajanja izvještaja tog tijela.

– Nije bitno da li će to biti istog dana ili poslije 10 godina – ako je uviđaj odrađen kako treba i tragovi pažljivo evidentirani, neminovno je da će zločin biti riješen – istakao je Asanović.

On je ukazao da je osnovni i glavni problem u radu Komisije to što im tužilaštvo u vezi sa predmetom istrage o ubistvu Duška Jovanovića uporno ne odgovara na pitanja i preporuke. Asanović dodaje da je dopunu u vezi sa DNK tragovima za ovaj slučaj predao Komisiji i prije otkrivanja slučaja "Tunel". On podsjeća na slučaj ubistva djevojčice (12) u Teksasu, koji je riješen poslije četiri decenije uz pomoć DNK tehnike poznate kao "M-Vac".

Oni traže da se ponovo kontrolišu svi nađeni DNK tragovi na svim predmetima i mjestima i da se ponovo utvrdi da li su to stvarno ti DNK tragovi koji su izuzeti sa tih predmeta i mjesta događaja, kome stvarno pripadaju, i sve druge podatke za svako lice na koje se odnosi svaki takav DNK trag.

– Opreza radi i da ne bude sumnje, preporučuje se da to ne rade stručna lica koja su ranije radila na identifikaciji DNK tragova, već da to rade druga stručna lica, ili makar da druga stručna lica budu uključena u taj rad sa prethodnim stručnim licima. Komisiјa preporučuјe da se posebno na sve stručno poznate i priznate načine opet provjere svi DNK tragovi za koje još ne postoji saznanje kome pripadaju, dakle DNK tragovi zasad nepoznatih lica – navodi se u izvјeštaјu o radu Komisiјe.

S obzirom da se nauka, tehnika i metodologija DNK stalno usavršava i razviјa, Komisiјa traži da se ponovo provjere svi predmeti i stvari (posebno oružje, municija, uključujući i šanžer-okvir od pištolja koji je Duško Jovanović pronašao u svojoj pošti, razna pismena, vozilo, ali i sve drugo dostupno i sačuvano) i da se tako pokušaju naći novi i do sada nepoznati DNK tragovi koji mogu pripadati već poznatim licima ili možda zasad i nepoznatim licima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:42