nebojsa asanovic / - DAN
11/02/2024 u 17:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asanović: Povoljna klima za formiranje finansijske policije, izabrati stručan kadar - najbolje među najboljima

Mora se odrediti nadležnost rada finansijske policije koja bi makar po opšte usvojenoj defininiciji morala biti borba protiv najtežih oblika kriminala u oblasti finansija i privrednog poslovanja kao što su poreska utaja, pranje novca, finansijske prevare, međunarodna trgovina narkoticima, naveo je Asanović

Trenutno je mnogo bolja i povoljnija situacija, stanje i klima za formiranje finansijske policije u odnosu na raniji period (1991. godine), jer sada imamo koliko toliko uređenu pravnu državu koja je u mnogo boljem stanju nego u prethodnom periodu, ocijenio je advokat Nebojša Asanović koji je nekada bio finansijski policajac.

On je kazao da je najava premijera Milojka Spajića o formiranju finansijske policije u sistemu naše države dobra ideja, međutim, ističe da to nije prva ili nova ideja formiranja finansijke policije u Crnoj Gori, podsjećajući da je finansijska policija u Crnoj Gori formirana još 1991. godine.

- Tadašnja finansijska policija formirana je u najboljoj namjeri po ugledu i primjeru na tada finansijsku policiju Republike Italije, ali je kasnije će se pokazati ista formirana u nevremenu, odnosno u samom početku propasti i raspada tadašnje zajedničke države SFRJ i na samom početku građanskog rata u tadašnjoj državi, što je prouzrokovalo između ostalog kriminal i korupciju neslućenih razmjera, zbog čega je taj početak formiranja pa i rada finansijske policije i njen rad i rezultat rada završio po mom mišljenju neuspješno i ta finansijska policija je ukinuta, naveo je Asanović.

Kako dalje navodi, da bi ova ideja uspjela da se realizuje moraju se prethodno obaviti adekvatne pripreme kao što su normativno određivanje i propisivanje rada finansijske policije, zatim propisivanje i formiranje njene organizacije i nadležnosti i odabir najboljih kadrova koji će činiti njen sastav i još niz drugih radnji i mjera, a za to je potrebno ono čega najmanje imamo, a to je vrijeme koje sigurno ne može biti manje od godinu do dvije godine od dana same namjere formiranja finansijske policije.

- Mora se odrediti nadležnost rada finansijske policije koja bi makar po opšte usvojenoj defininiciji morala biti borba protiv najtežih oblika kriminala u oblasti finansija i privrednog poslovanja kao što su poreska utaja, pranje novca, finansijske prevare, međunarodna trgovina narkoticima i slično tome. Ona mora biti uniformisana, naoružana i sa ovlašćenjima policije. Treba izabrati i stručni kadar koji može raditi takve poslove i to moraju biti najbolji među najboljima u Upravi policije, Poreskoj upravi, Upravi carina i drugim inspekcijskim organima, svi sa najvećim akademskim obrazovanjem i stručnim znanjem i obaveznim dobrim poznavanjem makar jednog svjetskog stranog jezika i koji moraju proći sve provjere njihove i stručnosti i moralne podobnosti i koji moraju biti dobro motivisani, a to znači da su velike patriote koje mora krasiti ljubav prema svojoj državi i da budu za svoj posao naravno dobro plaćeni i da imaju svu pomoć najboljih stručnjaka iz svih potrebnih oblasti i da imaju ono što je možda i najbitnije, a to je političku podršku vlasti i samostalnost u radu, direktne budžetske prihode i svoje izvore finansiranja iz kojih će se sami dodatno finansirati, ističe Asanović.

Pored navedenog, kako ocjenjuje, nadležnost finansijske policije ne bi smjelo da se poklapa sa nadležnošću drugih državnih organa i mora normativno jasno da se propiše i tako se razlikuje od drugih državnih organa.

- I to tako što bi nadležnost takve finansijske policije u krivično pravnim stvarima bila u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva, a što znači da bi to bila takva krivična djela za koja bi bila propisana kao kazna, kazna zatvora od deset i više godina. Svako drugačije formiranje finansijske policije mimo navedenog vremena i kriterijuma bilo bi formiranje na brzinu, navrat nanos i iz političkih ciljeva i razloga koje bi na kraju najvjerovatnije završilo kao i ranije formiranje finansijske policije iz 1991. godine, a to je neuspješno i sa njenim ukidanjem, zaključuje Asanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:55