Djeca, internet / - UDRUžENJE RODITELJI
04/12/2023 u 14:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predatori vrebaju djecu i na platformi Roblox

Nakon odigrane partije igre Ludo i kontakta predatora, djevojčica i on su razmijenili telefonske brojeve i nastavili prepisku na WhatsApp-u. Kako je kazala majka djevojčice, već nakon prvog pozdrava, muškarac je tražio da mu pošalje fotografiju, pod izgovorom da mora znati sa kim razgovara

Da bezbjednost djece u virtuelnom svijetu nije ugrožena samo na društvenim mrežama, već i na platformama online igrica potvrđuje i primjer jedanaestogodišnje djevojčice, sa kojom je jedan od seksualnih predatora stupio u kontakt posredstvom popularnog Roblox-a, piše portal roditelji.me. Većina igara, koje su aktuelne godinama, a interesantne su i mlađoj djeci, ima opciju chata, odnosno direktne komunikacije sa ostalim igračima, ali i slanja poruka drugim igračima. To je i bio način kako se bezazlena komunikacija pretvorila u opasnu igru predatora.

Nakon odigrane partije igre Ludo i kontakta predatora, djevojčica i on su razmijenili telefonske brojeve i nastavili prepisku na WhatsApp-u. Kako je kazala majka djevojčice, već nakon prvog pozdrava, muškarac je tražio da mu pošalje fotografiju, pod izgovorom da mora znati sa kim razgovara.

Nakon što je dobio fotografiju neke djevojke, koju je djevojčica preuzela za interneta, u želji da ipak prikrije svoj identitet, predator je izrazio i prve sumnje. Kazao je da je tu sliku već vidio i da želi da mu pošalje drugu. Cijelo vrijeme je insistirao na tome da želi da zna da li komunicira sa djevojčicom. Tokom razmjene poruka, pokušavao je više puta da je dobije i na video poziv, uz poruke da mora biti siguran da je osoba sa fotografije upravo ona. Iako mu je djevojčica napisala da ne želi da pošalje svoju fotografiju jer ne vjeruje nepoznatim ljudima, predator je pokušao da je ubijedi da to učini, tako što joj je napisao da je nikada ne bi povrijedio bilo čime, a uostalom i žive u različitim su zemljama.

Ovaj slučaj uznemiravanja na internetu danas će roditelji djevojčice, kako su kazali, prijaviti Upravi policije.  

Opasnosti na Robloxu

Roblox nije samo video igra, već je riječ o platformi na kojoj se nalazi više od 40 miliona igara, a sve njih kreiraju korisnici. Platforma postoji još od 2006. godine. Kao i u popularnom  Minecraft-u, korisnici kreiraju avatar i ulaze u impresivan svijet za više igrača gdje mogu istraživati ​​i komunicirati sa drugim korisnicima. A korisnici su, u najvećem broju djeca. Prema podacima Robloxa, 63 % je mlađih od 16 godina, a 25 % je mlađih od 9 godina.

Prema ranijem pisanju medija, kao i sva mjesta na kojima se okupljaju djeca i platforma Roblox privukla je posljednjih godina veliki broj počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode djece. Prijave o tome do sada su stizale iz različitih zemalja, a najčešće su se odnosile na dijeljenje eksplicitnih poruka i neprikladnog sadržaja. Dio prijava odnosio se i na postojanje virtuelnih „soba za seks“, u koje djeca bivaju namamljena. Njihov avatar, kako se navodi u prijavama, tom prilikom bude virtualno grupno silovan, nakon čega ga i dalje kontaktiraju nepoznate osobe i vrbuju djecu da koriste neke druge opasnije aplikacije i web-lokacije. Stručnjaci koji se bave bezbjednošću djece na internetu navode da nije tako jednostavno da se djeca izvuku iz kandži predatora, koliko god odraslima izgledalo da je za to dovoljan samo jedan klik. Upozoravaju da je za djecu posebno teško da razdvoje realnost od virtuelnog svijeta i da ono što dožive tamo može izazvati velike traume, čak i kada nije riječ direktno o seksualnom uznemiravanju.

Roditeljska kontrola

Iz kompanije koja rukovodi platformom Roblox navode da aktivno rade na obezbjeđivanju bezbjednog okruženja za djecu, ali da se uprkos mehanizmima kontrole propusti dešavaju. Chat na platformi napravljen je tako da blokira neprikladan jezik i razmjenu informacija koje bi mogle otkriti nečiji identitet, ali predatori pronalaze način da izbjegnu te mehanizme kontrole.

Roditeljima je ipak omogućeno da ograniče ili potpuno zabrane ćaskanje. Mogu i da ograniče pristup nekoj od igrica, a roditeljski nadzor može biti zaštićen i PIN-om, tako da djeca ne mogu ući i promijeniti ga. Na platformi postoji i sistem prijavljivanja neprikladnih poruka ili sadržaja. I pored toga, iz Robloxa apeluju na roditelje da redovno kontrolišu korisničke naloge djece i sa njima otvoreno komuniciraju o korišćenju ove platforme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:47