/ - FOTO: UIKS
27/04/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radionice u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija: Talenat vrijedan pažnje

Osim stolarske, uspješno funkcionišu mehaničarska, krojačka i bravarska radionica

Rad, obučavanje i angažman lica koja se nalaze na izdržavanju kazni zatvora, kao priprema za život nakon izlaska, jeste jedan od prioriteta Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Da u UIKS-u postoje talentovani pojedinci svjedoči nam priča o postojanju različitih vrsta radionica.

Talenat vrijedan pažnje se ogleda u proizvodnom procesu koji podrazumijeva izradu predmeta, kako za potrebe UIKS-a, tako i za prodaju van Uprave.

- Stolarska radionica je svakako jedan od takvih reprezentativnih primjera, vrijedna pomena. Njeno radno vrijeme je od 08.00 h do 14.00 h i broji devet radnika, zatvorenih lica. Uz prisustvo i obuku instruktora, u stolarskoj radionici se izrađuju prepoznatljive crnogorske sofre – stolovi i stolovače, ikone, suveniri i drugi predmeti u tehnici drvoreza. Osim navedenih predmeta, u radionici se vrši izrađivanje i popravka vrata, prozora, ormarića i ostalih proizvoda za potrebe UIKS-a. Bez obzira na okolnosti u kojima rade i žive, lica koja se nalaze na izdržavanju kazni zatvora, uz ovaj angažman, dobijaju priliku da na kvalitetan i koristan način provode zatvoreničke dane- navodi se u saopštenju UIKS-a.

image
- FOTO: UIKS

Osim stolarske, uspješno funkcionišu mehaničarska, krojačka i bravarska radionica. U mehaničarskoj radionici, zatvorena lica koja su na radnom angažovanju, vrše popravke vozila Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstva pravde. U njoj su trenutno angažovana dva zatvorena lica.

- Ne manje važna je bravarska radionica, u kojoj radi osam zatvorenih lica, i krojačka radionica koja priprema nove projekte, s obzirom na to da su donatorskom akcijom obezbijeđene tri nove mašine- navode iz UIKS-a.

U UIKS-u se takođe održavaju različite obuke za zatvorena lica, kao i za sekciju maloljetnika, stoga oni, nakon završenog kursa, dobijaju diplomu za neki od korisnih zanata. Bravar, stolar, pomoćni kuvar, neke su od obuka koje se uspješno sprovode. Važno je naglasiti da na diplomi ne piše gdje su završili kurs, pa se ovim postupkom vodi računa o sprečavanju moguće marginalizacije i diskriminacije bivših zatvorenih lica. Takođe, ovakvi programi mogu dovesti do lakšeg zapošljavanja lica koja su se nalazila na izdržavanju kazni, i do šanse za neki novi, ljepši početak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:56