/ Ана Разић
25/09/2021 u 13:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разић: Влада брутално крши права грађана

Пошто вакцинациjа од ковид-19 ниjе обавезна, потпуно jе jасно да Влада сваким новим сетом репресивних мjера насилно пропагира дискриминациjу невакцинисаних грађана Црне Горе, и то знатно више од половине популациjе, казала је Разић

Адвокатица Ана Разић оцијенила је у изјава за "Дан" да Влада новим сетом мjера за спречавање ширења корона вируса наставља да наjбруталниjе крши Устав и законе ове државе и неприкосновена права и слободе њених грађана. Она истиче да је више од тога брине чињеница да све те мjере, о коjима од почетка нема никакве научне, стручне или правне полемике, ноншалантно пролазе, а да се званично декларисани институционални заштитници људских права и слобода "jедноставно праве мртви". Разић подсјећа да Законом о заштити становништва од заразних болести, као ни Програмом обавезних имунизациjа становништва против одређених заразних болести, ниjе прописана обавезна имунизациjа становништва Црне Горе од вируса ковид-19.

– Пошто вакцинациjа од ковид-19 ниjе обавезна, потпуно jе jасно да Влада сваким новим сетом репресивних мjера насилно пропагира дискриминациjу невакцинисаних грађана Црне Горе, и то знатно више од половине популациjе. Наравно, све са циљем да, како недавно рече наш премиjер, коjи иначе ниjе вакцинисан, испратимо глобални циљ – 70 одсто вакцинисане свjетске популациjе. На таj начин Влада директно крши одредбу члана 8 Устава Црне Горе, члана 14 Европске конвенције о људским правима, а нарочито члан 1 Протокола 12 Европске конвенциjе коjи прописуjе општу забрану дискриминациjе – указала је Разић.

Озбиљно размислити о последицама

Разић апелуjе на надлежне органе и Владу да озбиљно размисле о могућим последицама вођења овакве дискриминаторске и опасне здравствене политике, базиране на драстичном кршењу елементарних људских права, уколико као држава претендуjемо на епитете правна и демократска.

– Исто тако, апелуjем да се у Црноj Гори коначно отвори стручни диjалог на тему циjеле ситуациjе са пандемиjом Ковид-19 и мjерама за њено сузбијање, jер грађани након годину и по дана коначно имаjу право да чуjу слободно изражено различито мишљење и ставове о питањима од jавног интереса и великог друштвеног значаjа – нагласила је Разић.

Зато, како је додала, прописане забране и ускраћивања грађанима броjних услуга неопходних за нормално функционисање и слободан живот, а коjе су условљене посjедовањем и показивањем дигиталне ковид потврде, представља апсолутну дискриминациjу грађанина по основу личног своjства, односно статуса, коjа jе изричито и строго забрањена Уставом и ратификованим међународним уговорима.

– Исто тако, поставља се питање да ли су "редари", односно "одговорне особе за поштовање мjера" коjе одреде правно лице или предузетник ангажовани сходно одредбама Закона о заштити лица и имовине и коjа су тачно њихова овлашћења. Међутим, чак ни у случаjу да испуњаваjу претходно поменути критериjум они немаjу нити могу да имаjу законско право да од грађана траже податке о њиховом личном здравственом стању, коjи су по закону таjни – објашњава Разић.

У том смислу, како је указала, и запосленима код послодаваца коjе тренутно погађаjу нове мjере масовно се крши уставно право на рад, дискриминациjом по основу (не)посjедовања дигиталне ковид потврде.

– Наглашавам да ће Уставни суд Црне Горе врло брзо имати прилику да се изjасни по питању уставности наведених мjера, иако се поставља оправдано питање зашто таj суд, у складу са одредбом члана 55 Закона о Уставном суду, до сада сам ниjе покренуо поступак за оцjену сагласности наведених мjера са Уставом и законом – истиче Разић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:37