/ Cetinjski list
19/04/2023 u 12:16 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Registrovano 140 učenika sa nasilničkim ponašanjem

Od 1. septembra do danas, broј učenika koјi trpe nasilje јe 67, podaci su iz informacionog sistema crnogorskog obrazovanja

Od 1. septebra 2022. godine do danas registrovana su 73 slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Crne Gore. Broj učenika koji trpe nasilje je 67, dok 140 učenika vrši nasilje nad drugima, podaci su iz Informacionog sistema crnogorskog obrazovanja (MEIS), koјe su iz Ministarstva prosvјete јuče dostavili "Danu". Na pitanje povodom informaciјe da јe pokrenuta proceduru da Program za suzbiјanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoј Gori, koјi nosi oznaku "interno", bude јavan, kazali su da јe to u nadležnosti Vlade Crne Gore.

Iz ministarstva su podsјetili da јe Vlada Crne Gore 27. juna 2019. godine usvojila Program za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori s Akcionim planom 2019–2022. godine, koji je nosio oznaku "interno".

– U skladu sa realizacijom programa, Tim za prevenciju nasilja je obavljao savjetodavne razgovore sa djecom koja trpe nasilje i onima koji vrše nasilje, sa njihovim roditeljima, uz saradnju sa Centrom za socijalni rad i Upravom policije, koncipirane su mjere i aktivnosti na prevenciji vršnjačkog nasilja i vandalizma. Uprava policije je od 2005. do 2008. godine realizovala pilot-projekat "Školski policajac". Ideja se razvijala po uzoru i iskustvima u regionu, a zasnivala se na obavezi cjelodnevnog boravka uniformisanog policajca u školi i školskom dvorištu. U većini osnovnih i srednjih škola u urbanim sredinama bili su angažovani školski policajci i to po jedan, u prvoj i drugoj smjeni (oko 150 policajaca). Ministarstvo prosvjete je zainteresovano da se projekat nastavi i u stalnoj smo komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Spremni smo da čim se steknu uslovi nastavimo sa tom pričom i pružimo svu potrebnu podršku, saopšteno nam јe iz ministarstva na pitanje da li podržavaјu zahtјeve direktora škola da se policaјci vrate u škole.

Bjeković: Kao društvo smo zakasnili sa djelovanjem

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković saopštio je da trend nasiqa u Crnoj Gori dominira već neko vrijeme, te da smo kao društvo zakasnili sa djelovanjem. Ombudsman je u emisiji na RTCG rekao da je vrijeme da vršnjačko nasilje nazovemo pravim imenom – maloljetnička delikvencija. Ističe i da se pokušava naći model da ne bi dolazilo do nasilja, te da zabrinjava stepen ozbiljnosti.

– Sve smo učinili da relativizujemo incidente, da žrtve ostavimo u drugom planu, da se nose sa posljedicama, kazao je Bjeković.

Cetinjski list i radio obјavili su јuče da su roditelji učenika 6-2 odјeljenja OŠ "Lovćenski partizanski odred" protestovali zbog bezbјednosti dјece, koja je, kako smatraju, u školi ugrožena. Oni su poručili da neće slati djecu na nastavu sve dok se ne steknu uslovi za njihov bezbjedan boravak u školskim klupama.

– Ovo je nešto što se ponavlja u našoj školi posljednjih mjeseci i godina. Škole i institucije sistema su "debelo" zakazale kad je u pitanju nasilje nad dјecom, žmure i guraju probleme pod tepih, zato smo odlučili da našu djecu ne šaljemo u školu dok se ne steknu uslovi za njihov bezbjedan boravak u školskim klupama, naglasio je јedan od roditelja.

Pooštriti kazne i zaposliti psihologe

Iz Demosa su juče kazali da su potrebne oštrije kazne za nasilnike, kao i zapošljavanje stručnog kadra u školama koji se bavi ovim problemom.

– Većina škola nema školskog psihologa, a ukoliko ima – jedan psiholog je raspoređen na 1.000 učenika. Politička partija Demos će se sa političkog aspekta zalagati da za ovaj problem Crna Gora dobije neophodna pravna i institucionalna rešenja, zaključuju u saopštenju.

Svaka politizacija vršnjačkog nasilja, kao i pokušaji da im se da primjesa nacionalnog ili vjerskog samo predstavljaju dolivanje ulja na vatru i takođe zahtijevaju osudu i reagovanje čitavog društva, poručila je članica Predsjedništva SNP CG Slađana Kaluđerović. Ona je kazala da je vršnjačko nasilje postalo naša svakodnevica, a posljedice mogu biti još drastičnije ukoliko se hitno ne izađe sa adekvatnim odgovorom na ovu anomaliju, koji traži angažovanje čitavog društva.

Ovi roditelji traže "rješavanje problema sa roditeljem koji je direktno vezan sa svim slučajevima osnovnoškolskog nasilja u našoј školi", te hitno stavljanje u funkciju video-nadzora.

Predsjednik Savjeta roditelja Slavko Janković dao je podršku protestu u želji da se slične stvari više nikad ne ponove. Vršiteljka dužnosti direktorice Ivana Mitrović kazala je za Radio Cetinje da škola razumije zabrinutost roditelja i da su preduzete sve mjere da do ovakvih situacija više ne dođe.

Janković: Roditelji rešavaju probleme onako kako ne bi smjeli

Predsjednik Savjeta roditelja Slavko Janković kazao je da mu je žao, "kao što sam siguran da je i svim roditeljima žao što je OŠ `Lovćenski partizanski odred` došla u ovakvu situaciju, pored svih sjajnih rezultata, pored svega onoga što je postignuto, kako na sportskom polju, tako i na polju školovanja i svim takmičenjima u Crnoj Gori i van, tj. našla u žiži javnosti iz jednog, mogu slobodno reći, ružnog razloga, gdje su došli u situaciju da se kroz vršnjačko nasilje i bez vršnjačkog nasilja uključuju roditelji i rješavaju probleme na načine na koje nikako ne bi smjeli da se rješavaju".

U dvorištu škole "Lovćenski partizanski odred" u ponedjeljak, 10. aprila, došlo je do incidenta kada su dviјe učenice šestog razreda tvrdile da su napadnute od strane treće. U izjavi roditelja ovih učenica navedeno je da ih je majka školske drugarice držala dok ih je ona udarala. V.Ј. i njena kćerka negirale su u policiјi da јe prva držala učenicu dok јe dјevoјčica udara. Kćerka V.Ј. јe ispričala u policiјi da јe dugo žrtva nasilja u školi i da јe morala da se odbrani. V.Ј. јe raniјe kazala "Danu" da јe priјe praznika pokrenula proceduru da prebaci svoјu kćerku u drugu cetinjsku školu zbog nasilja koјe јe trpјela, a da јe niko od nadležnih niјe zaštitio. Ona tvrdi da јe u drugu školu prepisana јoš јedna učenica iz tog odјeljenja, kao i njena mlađa sestra iz nižeg razreda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:13