Rotari za preciznu medicinu / Rotari klub
06/03/2024 u 22:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rotari klubovi Kotor i Bari obezbijedili 41.000 dolara za razvoj precizne medicine u Crnoj Gori

U amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore predstavljeni su juče rezultati Global Grant projekta pod nazivom „Rotari za preciznu medicinu u Crnoj Gori“.

Ovaj projekat pokrenut je 2023. u partnerstvu Rotari kluba Bari i Kotor, koji su, uz učešće svojih članova, prijateljskih Rotari klubova iz Crne Gore, Italije i Srbije, Rotari Distrikta 2120 i 2483 i sufinansiranjem iz Rotari Fondacije, obezbijedili iznos od 41.000 dolara, navedeno je iz Rotari kluba.

- Realizacijom projekta nabavljena je laboratorijska oprema – ChemiDoc sistem za vizualizaciju gelova i blotova u ukupnom iznosu od 33.800eura i obezbijeđena stipendija u iznosu od 4.000 eura za šestomjesečnu obuku jednog doktora medicine za njeno korišćenje - navodi se u saopštenju.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili: Andreina Marsella, ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, prof. dr Miodrag Radunović, dekan Medicinskog fakulteta UCG, Aleksandra Ivanović, predsjednica Rotari kluba Kotor, Alberto di Cagno, bivši predsjednik Rotari kluba Bari, dr Sergio Giannattasio, naučnik iz italijanskog Nacionalnog naučnoistraživačkog centra (CNR) i primarni kontakt za projekat iz Rotari kluba Bari, i dr Vincenzo Sassanelli, guverner Rotari Distrikta 2120.

image
Rotari klub

Događaju su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Marijeta Barjaktarović Lanzardi, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, kao i prodekani Medicinskog fakulteta, prof. dr Aneta Bošković, prodekan za nauku, prof. dr Nataša Popović, prodekan za međunarodnu saradnju, i prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić, prodekan za nastavu, predstavnici Rotari klubova Kotor i Bari, kao i predstavnici drugih klubova iz Crne Gore.

image
Rotari klub

Govornici su naglasili značaj projekta za unapređenje oblasti precizne medicine u Crnoj Gori, u cilju poboljšanja zdravlja i blagostanja stanovništva, a tokom promocije upriličeno je i potpisivanje Ugovora o donaciji između Rotari Kluba Kotor i Medicinskog fakulteta.

Predsjednica Rotari kluba Kotor Aleksandra Ivanović naglasila je posvećenost ovog kluba pitanjima zdravstva u Crnoj Gori u predhodnom periodu.

image
Rotari klub

- U svom djelovanju prethodnih šest godina, Rotari klub Kotor je posebnu pažnju posvetio pitanjima crnogorskog zdravstva, djelujući u okvirima svojih mogućnosti, kroz donaciju prenosivog EKG aparata za Hitnu pomoć u Kotoru, kolposkopskog aparata za Dom zdravlja u Tivtu, portabilnog  ultrazvučnog aparata za Bolnicu u Risnu, te opremanjem Covid odjeljenja u Bolnici Kotor tokom pandemije koronavirusa, ukupne vrijednosti oko 30.000 eura; a 2022. godine, Rotari zajednica u Crnoj Gori je, u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a i drugim partnerima, donirala opremu Centru za neonatologiju Kliničkog centra u Podgorici u vrijednosti od 92.000 eura.

Ponosni smo što ovog puta doprinosimo razvoju precizne medicine u Crnoj Gori i čestitamo Medicinskom fakultetu i Institutu za napredne studije Univerziteta Crne Gore na posvećenosti i ambiciji da kod nas primjenjuju napredna istraživanja u oblasti molekularnih osnova bolesti, personalizovane medicine, genetike i drugih oblasti koje su od vitalnog značaja za razumijevanje i liječenje mnogih teških bolesti - kazala je Ivanović.

image
Rotari klub

Laboratorija za molekularnu medicinu, osnovana 2018. godine na Medicinskom fakultetu i predstavlja istraživačku platformu za sprovođenje aktivnosti u okviru aktuelnih naučnih projekata, kao i obuku studenata doktorskih studija.

Njihovi napori, kako je istakla Ivanović, usmjereni su na razvoj istraživanja molekularne osnove i mehanizama bolesti, ćelijske i molekularne biologije, biologije kancera, novih tehnologija u dijagnostici i praćenju bolesti, personalizovane medicine, genetike i epigenetike, biohemije, fiziologije i farmakologije, kao i neuronauka.

image
Rotari klub

- Stoga je predmetna nabavka savremene naučne opreme od strateškog značaja za unapređenje i zdravstva i zdravstvenih usluga u Crnoj Gori jer će se na ovaj način značajno obogatiti spektar metodologija koje koriste crnogorski naučnici, kako za istraživanje, tako i za prevenciju i kontrolu različitih bolesti - kazala je Ivanović.

Ističe da će kupljeni instrument biti dostupan svom akademskom i naučnom osoblju, kao i kliničarima. Na taj način, ovaj projekat će, istakla je dodatno ojačati saradnju naučnoistraživačkih laboratorija sa kliničkim dijagnostičkim laboratorijama. 

- Značaj uspješne realizacije ovog projekta ogleda se i u produbljivanju i jačanju postojećih veza između Crne Gore i Italije, a Rotari klubovi Kotor i Bari planiraju nastavak uspješne saradnje i realizaciju sličnih Global grant projekata i u narednom periodu - navela je predsjednica Rotari kluba Kotor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:37