ФОТО: ПОРТАЛ ДАНА, илустрација  
08/09/2021 u 18:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

РСЕ: Утицај Београда и Москве на црногорску политику у свјетлу немира на Цетињу

Да је званичном Београду стало да се одржи на Цетињу свједочи порука предсједника Србије Александра Вучића црногорском премијеру Здравку Кривокапићу

Последњи догађаји на Цетињу, приликом устоличења митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија, показују да су утицаји са стране на унутрашња питања у Црној Гори велики, а долазе првенствено из Србије и Русије, оцијенио је директор невладине организације Центар за демократску транзицију Драган Копривица.

-Вјерујем и да свако дијете у Црној Гори види утицаје са стране. Јасно је да долазе од предсједника Србије Александра Вучића као и од Русије, којима не треба стабилна Црна Гора као чланица НАТО-а- каже Копривица за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Црквени обред устоличења Јоаникија, 5. септембра у Цетињском манастиру, пратили су дводневни протести грађана који то сматрају српском „окупацијом“. Јаке полицијске снаге омогућиле су устоличење. Демонстранти су блокирали прилазе граду а у сукобима са полицијом повријеђено је више од 50 особа.

Цетиње, симбол црногорске државотворности, сатима је било под сузавцем. Јоаникија је устоличио патријарх српски Порфирије. Неизвијесност да ли ће се устоличење обавити на Цетињу, што је дио полиције доводио у питање из безбједносних разлога, трајало је до пар сати уочи почетка церемоније.

Да је званичном Београду стало да се одржи на Цетињу свједочи порука предсједника Србије Александра Вучића црногорском премијеру Здравку Кривокапићу:

"План је био да се одгоди устоличење, али честитам Кривокапићу што је показао да држава има инструменте да спроведе у дјело оно што планира”. Он је додао и да је српска тајна полиција неко ко је прикупљао информације и достављао их надлежним органима.

Утицај СПЦ на црногорску Владу

Драган Копривица каже да је доминантан утицај Српске православне цркве на Владу Здравка Кривокапића.

-Кад се објелодани оно што се стварно дешавало у Влади и како су доношене одлуке, свакоме ће бити јасно да је СПЦ била један од кључних фактора који су изазивали тензије у Црној Гори-каже Копривица, додајући да и друга страна, мањи дио људи, има дио одговорности за тензије.

Утицај СПЦ на друштвена и политичка збивања у Црној Гори нагло је порастао након избора, на којима су побиједиле снаге које је подржала црква, укључујући и премијера Здравка Кривокапића, који је на предлог СПЦ-а био на челу опозиционе листе у којој доминира просрпски Демократски фронт.

Политички аналитичар из Београда Бошко Јакшић каже за РСЕ да су догађаји на Цетињу, улога Српске православне цркве и, преко ње, предсједника Србије Александра Вучића у тим дешавањима, били „својеврстан дар“ за Русију којој су сада, како истиче, поново отворена врата за политички утицај у Црној Гори.

-За Русију је ово био поклон на сребрној тацни. С обзиром на то да постоји симбиоза Путинове власти са Московском патријаршијом она ситуације попут ове на Цетињу користи за политизацију. Нема сумње да је Србија омогућила Русији да се поново појави у улози заштитника православља и српства, у овом случају у Црној Гори. То је иначе улога коју Русија деценијама игра око Косова и коју зна озбиљно да наплаћује- наводи Јакшић.

Утицај Москве

Када је устоличење завршено, међународна заједница исказала је озбиљну забринутост због сукоба и етничких подјела у Црној Гори а Србија и Русија упутиле честитке на, како су навели, добро обављеном послу.

Русија сматра да је важно да се ситуација ријеши уз поштовање канонских права СПЦ и њених вјерника, поручила је Марија Захарова, портпаролка Министарства иностраних послова Русије.

Она је напоменула да Москва у потпуности подржава изјаве патријарха српског Порфирија и митрополита Јоаникија, усмјерене на смањење напетости.

„Увјерени смо у потребу рјешавања настале ситуације у оквирима устава и закона, уз строго поштовање легитимних канонских права Српске православне цркве и њихових вјерника, које чине огромну вец́ину становништва Црне Горе“, рекла је Захарова 7. септембра.

Јакшић сматра да честитка Кремља поводом устоличења Јоаникија и изјаве подршке СПЦ-у у Црној Гори, показују да је званична Москва преко Београда и те цркве индиректно била укључена у дешавања протеклог викенда на Цетињу.

-Очигледно је да се ова епопеја око митрополита догађала у више равни. Једна је да је изазвала поновону поларизацију у Црној Гори, друга да се проширила на регион и трећа да се преко Србије у њу укључила и Русија-закључује Јакшић.

С друге стране, професор јужно-источне европске историје и политике у Грацу Флоријан Бибер у свим догађањима око устоличења на Цетињу не види директну улогу Русије.

-Овдје је примјетно да је Русија, као и до сада, опортунистички и реметилачки актер који има користи и промовише одлагање евроатлантске интеграције. Српска Влада ни у ком случају није продужена рука Русије, већ је независан актер који тражи добре везе са Кином, Арапским емиратима, Русијом и ЕУ. Нјихов утицај у Црној Гори, на Косову и у Босни им помаже у томе- рекао је Бибер за РСЕ.

Честитка Москве за Андрију Николића из Демократске партије социјалиста потврда је да су политике Москве, Београда и званичне Подгорице на истој фреквенцији.

-Као и да је Српска православна црква инструмент за јачање руског утицаја у Црној Гори. Није новост да Русији одговара нестабилан регион, јер само тако у њему задржава озбиљнију политичку улогу- написао је Николић на Тwиттеру.

Утицај Србије на званичну Подгорицу

Флоријан Бибер сматра да инциденти на Цетињу нису знак повец́аног српског утицаја у Црној Гори.

-Јасно је да поларизација између претходног режима Мила Ђукановиц́а с једне стране и СПЦ и про-црквених политичких партија с друге стране служи за мобилизацију национализма у Србији и идеје о 'српском свету', преписане из руског концепта. Српски предсједник Александар Вучић то такође види као начин да се стекне утицај у Црној Гори- сматра Бибер.

А министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин је оцијенио да догађаји на Цетињу јасно говоре колико је битно да сви Срби буду сложни и да увијек наступају као јединствен политички народ.

Како је 6. септембра саопштено из МУП-а, он је за ТВ Пинк рекао да је задатак ове генерације политичара да створи “српски свет” да би заштитио Србе.

А премијер Здравко Кривокапић, негирао је мијешање Србије у последња дешавања.

-Може увијек неко нешто да покушава али никаквог утицаја није било са стране. Ово је пројекат који су радиле искључиво особе из Црне Горе, ми који смо жељели да сачувамо мир, ред и уведемо стабилност. И није нам нико помагао- тврди Кривокапић.

Да ли је Влада скренула са прозападног пута?

Драган Копривица сматра да је Споразум који су потписали побједници прошлогодишњих избора, а у коме се обавезују на поштовање чињенице да је Црна Гора чланица НАТО-а а чланство у Европској унији приоритет “само мртво слово на папиру“ јер по питању европских интеграција ништа урађено:

„А догађаји након дешавања на Цетињу, око евентуалне смјене министра унутрашњих послова, и директора управе полиције, показују да је Влада дошла у конфликт и са представницима западних држава у Црној Гори. Дакле, Вучић утиче на СПЦ, а ко утиче на Вучића о томе би се исто могао један докторат написати. Утицаји су јасни."

Копривица сматра да на руку страним утицајима иде и погрешно дјеловање ДПС-а.

У протестима на Цетињу осим грађана учествовали су црногорски национални покрети, подржани опозиционом Демократском партијом социјалиста и председником Црне Горе Милом Ђукановићем, што су владајуће партије оцијењениле као покушај државног удара бивше власти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:12