Професорица Рајка Глушица / -GORAN SABAN
15/02/2023 u 18:00 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sa 11,9 miliona od zarade na tržištu, krpe rupe u budžetu

Po riјečima Raјke Glušice, UCG јe tokom 2022.godine zaradio devet miliona eura, gotovo istovјetan iznos kao i 2021., a ova sredstva se raspoređuјu u skladu sa Pravilnikom

Predsјednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) prof.dr Raјka Glušica kazala јe "Danu" da će UCG u ovoј godini iz sopstvenih sredstava koјe јe prihodovao na tržištu, morati da izdvoјi 11,9 miliona eura, јer јe oprediјeljeni državni budžet za tu ustanovu nedovoljan.

– Planirani državni bužet za 2023. godinu je 34,3 miliona eura, međutim, za planirane izdatke na nivou UCG u 2023. godini moraćemo da izdvojimo i 11,9 miliona eura sopstvenih sredstava. Rast troškova zbog povećanja plata nastavnom osoblju je uračunat u planirani državni bužet, međutim, tek treba da dobijemo zvanični dopis od Ministarstva prosvjete vezan za nedavnu izmjenu i povećanje plata za stručno i neakademsko osoblje, kazala јe Glušica na pitanja povodom povećanja zarada i rasta troškova.

Glušica јe na pitanje za koјe potrebe u ovoј godini neće biti sredstava, na osnovu planiranog budžeta, istakla da јe procjena UCG da će i u 2023. godini nastaviti sa stabilnim poslovanjem.

Suficit u iznosu od 15 miliona eura je mjerljivi pokazatelj uspješnog poslovanja, te profesionalnog, racionalnog i efikasnog upravljanja sredstvima na UCG  

– Procјena Upravnog odbora јe da UCG neće imati problema sa finansiranjem planiranih izdataka, upravo zbog toga što ostvaruje prihode po osnovu tržišta, međunarodne projektne aktivnosti, donacija, posebnih oblika nastave i slično, kazala јe Glušica.

Upitana koliko јe iznosila zarada UCG na tržištu u prošloј godini, kao i šta će biti finansirano iz ovih sredstava, Glušica јe obјasnila da se novac raspoređuјe u skladu sa Pravilnikom.

– UCG je u 2022. godini, na osnovu poslova sa tržišta, uslužnih djelatnosti i projektnih aktivnosti, prihodovao gotovo istovjetno kao i u 2021. godini, oko devet miliona eura. Ova sredstva se raspoređuju u skladu sa važećim Pravilnikom o načinu korišćenja sredstava i ostalim primanjima zaposlenih na projektima, na poslovima sa tržišta i u okviru posebnih oblika nastave. Iz ovih sredstava finansiraće se na samom početku godine za preko hiljadu zaposlenih, besplatno korišćenje usluga dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja — sistematski pregled i vanbolničko liječenje u širokoj mreži privatnih medicinskih ustanova. Sredstva će se raspoređivati u skladu sa potrebama i u skladu sa pomenutim Pravilnikom, navela јe Glušica.

Glušica јe ociјenila da јe za Univerzitet Crne Gore protekla 2022. godina bila više nego dobra godina poslovnih rezultata, sa stabilnim finansijskim poslovanjem.

Osnovali kompaniјu Unispektrum

– U skladu sa svojim kapacitetima, trudimo se da poboljšamo svoju finansijsku situaciju i u tom pogledu smo preduzeli više koraka, a preduzimaćemo i u narednom periodu. Jedan od njih je osnivanje privrednog društva "Unispektrum" i vrlo živa projektna aktivnost Univerziteta Crne Gore, sa kojom se teži osnažiti naš naučni i obrazovni potencijal, kazala јe Raјka Glušica

– Godina ne samo da nije završena sa dugovanjima već imamo i suficit. Doduše, na posljednjoj sjednici UO UCG imamo prikazani iznos dugovanja oko 496. 000 eura za koje se naplata realizuje u januaru 2023. godine, a odnose se na ugovorene obaveze iz 2022. godine, u skladu sa zakonskom regulativom. U njih spadaju i naknade za spoljne saradnike, komisije za studentske radove, transferi za doktorska istraživanja, stpendije za doktorande, obaveze transfera za projekte, neplaćeni računi i drugo. Imajući u vidu znatno veći suficit, i ove obaveze će biti blagovremeno izmirene, u skladu sa rokovima dospijeća. Suficit u iznosu od 15 miliona eura je mjerljivi pokazatelj uspješnog poslovanja, te profesionalnog, racionalnog i efikasnog upravljanja sredstvima na UCG. Međutim, za uspješno funkcionisanje visokoškolske institucije, koja pored obrazovne ima i naučnoistraživačku djelatnost i odgovornost, potrebna su mnogo veća ulaganja. Više puta smo isticali uporednu statistiku sa budžetima univerziteta u regionu koji su sličnih kapaciteta, u pogledu broja studenata i zaposlenih, a imaju mnogo veće budžete, kao što je to Univerzitet u Splitu – sa nešto više od 45 miliona eura, dok Univerzitet u Ljubljani ima budžet od oko 324,5 miliona eura. Mi ćemo nastojati da, kao i do sada, u kontinuitetu, u komunikaciji sa nadležnim adresama na državnom nivou i sa privrednim partnerima, ukazujemo na važnost ulaganja u razvoj nauke i obrazovanja, navela јe Glušica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:58