/ zoran brđanin
26/12/2023 u 15:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović predložio Vladi da smijeni Brđanina

Ministar unutrašnjih poslovao Danilo Šaranović saopštio je da će pripremiti predlog za razrešenje Direktora Uprave policije Zorana Brđanina kako bi ga dostavio vladi i nadležnim komisijama

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović predložio je Vladi Crne Gore da smijeni direktora Uprave policije Zorna Brđanina, saznaje portal RTCG iz Vrha MUP-a.

Šaranović: Pripremiću predlog za razrešenje Brđanina

Ministar unutrašnjih poslovao Danilo Šaranović saopštio je nedavno da će pripremiti predlog za razrešenje Direktora Uprave policije Zorana Brđanina kako bi ga dostavio vladi i nadležnim komisijama.

On je naveo da je taj korak najavio još prije deset dana.

- Prije desetak dana sam, uz duboko poštovanje institucionalnog integriteta države, najavio važan korak u pravcu očuvanja reda i pravde unutar našeg sistema. Kao jedan od onih koji je u obavezi da čuva javni interes, obavijestio sam javnost da ću, ukoliko nadležni skupštinski odbor izrazi negativan stav prema izvještajima o radu Uprave policije za vrijeme mandata gospodina Brđanina, ili bilo kog drugog direktora, postupiti u skladu sa članom 16 stav 3 Zakona o unutrašnjim poslovima. Ovaj korak nije samo proceduralni akt, već odraz naše posvećenosti vladavini prava i nepristrasnosti - istakao je ranije ministar.

(VIDEO) Brđanin: Smijenjen sam jer sam sprečavao da URA preuzme kontrolu nad policijom

Odbor za bezbjednost i odbranu na današnjoj sjednici nije usvojio dva izvještaja Uprave policije za 2022. godinu. Riječ je o izvještajima za period od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra prošle godine, kada je na čelu UP bio aktuelni direktor te institucije Zoran Brđanin.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin saopštio je ranije da neće prisustvovati današnjoj sjednici Odbora za beubjednost i odbranu, jer su, kako je naveo, prethodnih dana političke partije umjesto nadležnog Odbora, na bazi sebi poznatih kriterijuma, već donijele svoj sud o izvještajima koji su danas na dnevnom redu.

- Takođe, cjelokupnoj javnosti krajnje je očigledno da, suprotno Poslovniku Skupštine Crne Gore, Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane i Zakonu o unutrašnjim poslovima, cilj današnjeg razmatranja izvještaja nije parlamentarni nadzor Skupštine nad radom policije. Da se zaista radi o parlamentarnom nadzoru on bi bio izvršen pravovremeno budući da se polugodišnji izvještaji dostavljaju Odboru 1. juna i 1. decembra tekuće godine kako bi ih Odbor razmotrio do kraja redovnih zasijedanja. Odboru, ali i javnosti, poznato je i da je Skupština, neblagovremenim razmatranjem prihvatila ove izvještaje kako to i proizilazi iz presude Upravnog suda Crne Gore U.br. 12564/2023 od 07. 11. 2023. godine, istakao je tada Brđanin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:59