Neophodno riješiti probleme specijalizanata / - MINISTARSTVO ZDRAVLJA
17/01/2024 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šimun: Istinski se zalažemo za rješavanje problema specijalizanata

Iako nije isključiva i potpuna nadležnost Ministarstva zdravlja, moj stav je da nijedan specijalizant i mladi čovjek za kojim, mogu slobodno reći, vapi crnogorski zdravstveni sistem ne smije biti u problemu da zaokruži svoje usavršavanje, kazao je ministar zdravlja

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović, v.d. direktorice Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Dragana Ćetković Đukanović i direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović razgovarali su danas sa predstavnicima crnogorskih specijalizanata kojima nije omogućeno da polažu specijalistički ispit na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Ministar Šimun je saslušao probleme specijalizanata koji se suočavaju sa nemogućnošću da polažu završni, specijalistički ispit zbog, kako tvrde sa beogradskog fakulteta, neispunjavanja uslova specijalističkog staža.

Oni su pojasnili predstavnicima ministarstava, fakulteta i KCCG da su u periodu naznačenom za usavršavanje iz svojih oblasti redovno obavljali svoje dužnosti i u studentskoj službi redovno prijavljivali polaganje specijalističkog ispita i dobili termine te da su se našli pred svršen čin kada je, nekima od njih, pred sam izlazak na ispit, onemogućeno to pravo.

image

Neophodno riješiti probleme specijalizanata

- MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Iako problemi sa kojima se suočavaju specijalizanti po ingerencijama ne pripada resoru zdravlja, ministar Šimun je informisao predstavnike studenata da se u saradnji sa ministarstvom prosvjete i Medicinskim fakultetom, lično založio da se ovaj problem prevaziđe na najbolji mogući način.

- Iako nije isključiva i potpuna nadležnost Ministarstva zdravlja, moj stav je da nijedan specijalizant i mladi čovjek za kojim, mogu slobodno reći, vapi crnogorski zdravstveni sistem ne smije biti u problemu da zaokruži svoje usavršavanje.

 Moguće da je došlo do šuma u komunikaciji između pojedinih institucija, ali to nikako ne može biti brana našoj dobroj volji da što prije riješimo ovaj problem‘‘ kazao je ministar Šimun.

On je upoznao specijalizante i sa činjenicom da je lično razgovarao sa ministarkama zdravlja i prosvjete Srbije, dr Danicom Grujičić i dr Slavicom Đukić Dajanović, koje su, kako je rekao, pokazale dobru volju da se ova situacija riješi na dobrobit specijalizanata.

image

Neophodno riješiti probleme specijalizanata

- MINISTARSTVO ZDRAVLJA

O konstantnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama u Beogradu, specijalizante su informisali i dekan Radunović, predstavnica ministarstva prosvjete Đukanović Ćetković, kao i direktorica Kliničkog centra Crne Gore, dr Ljiljana Radulović.

Predstavnici specijalizanata zahvalili su ministru na prijemu i pokazanoj dobroj volji i namjeri da pomogne najmlađim ljekarima i izrazili očekivanje da će ubuduće tješnje sarađivati kroz Udruženje specijalizanata čije formiranje je u toku.

Oni su se ministarstvu zdravlja i ministru Šimunu ranije obratili dopisom za prijem u kojem su, pored aktuelnog problema sa polaganjem završnog specijalističkog ispita, iznijeli niz konkretnih zahtjeva u cilju rješavanja izazova sa kojima se suočavaju specijalizanti tokom svog specijalističkog staža.

Specijalizanti su, između ostalog, tražili i povećanje finansijskih sredstava za odvojeni život, veću uključenost u programe praktičnog usavršavanja u pojedinim oblastima, odobravanje mentorstva specijalistima iz Crne Gore sa višegogoišnjim iskustvom, kao i pokretanje inicijative za saradnju s drugim regionalnim i evropskim centrima u pogledu specijalističkog usavršavanja i inicijativu za osnivanje specijalističkih katedri u većem obimu, u Crnoj Gori.

Ministar je obećao predstavnicima specijalizanata da će biti razmotren svaki njihov predlog te da će se on kao ljekar, koji se, kako je kazao, nije tako davno suočavao sa sličnim problemima, itekako zalagati da predstavnici bijelih mantila uživaju prava kakva im pripadaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:47