Конференција ИЈЗ / - фото: Министарство здравља
19/01/2022 u 10:03 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) ИЈЗ: Кафићима омогућен рад до поноћи, дјечије играонице уз Ковид потврду

Диреторица ИЈЗ Љиљана Радуловић саопштила је да су констатовали прва два смртна случаја услијед инфекције Омикрон сојем корона вируса

Влада Црне Горе дониjела jе одлуку да због боље епидемиолошке ситуациjе дозволи рад дjечиjих играоница, уз посjедовање Ковид потврде, као и рад угоститељских обjеката до поноћи, саопштио jе директор Института за jавно здравље Игор Галић.

- Броj обољелих у паду 40 одсто, кафићи до поноћи, играонице уз Ковид потврду. С обзиром на чињеницу да jе у посљедњоj седмици броj заражених 40 одсто мањи у односу на недjељу раниjе, Влада Црне Горе одлучила jе да у наредне двиjе седмице, од 20. jануара до 3. фебруара-омогућава се рад дjечиjих играоница уз ковид сертификат и уз обезбjеђивање наjмање 10 м2 простора по особи. Омогућава се рад свих угоститељских обjеката до поноћи уз услов да НЕ дозволе извођење музичког програма уз учешће пjевача и музичара или ДJ-ева. Емитовање музике са звучника jе дозвољено - навео jе Галић на конференциjи за медиjе.

Ипак, имаjући у виду да jе броj новообљелих на дневном нивоу и даље висок, без обзира на генерални тренд пада, све остале мjере остаjу на снази.

- Ово jе тренутак када првенствено омладину морамо да упозоримо да долази до “преливања” заразе са њих на стариjе укућане. До ове недjеље смо биљежили наjвећу инциденциjу оболиjевања у узрасним групама од деветнаесте до четрдесете године. У посљедњоj недjељи, посљедично, као што смо и очекивали, наjвише обољелих jе у групи од 40 до 65 година, а наjвећи пораст тренда jе у узрасноj категориjи 65+ година. Добра околност jе то што су они вакцинисани у проценту већем од 70 одсто- наводи Галић.

С друге стране, биљежимо, каже, и пад обољелих међу малољетницима за око 30 одсто.

- Око 45 одсто инфициране дjеце су дjеца у основним школама, око 37 одсто су средњошколци, а 18 одсто су дjеца у предшколском узрасту - казао jе Галић.

И даље напомиње да jе спроведеним међународним стручним студиjама утврђено да вакцинисане особе оболиjеваjу од блажих форми и Омикрон соjа САРС-ЦоВ-2.

- Нарочито особе коjе су вакцинисане са три (бустер) дозе, па стога молимо грађане да се вакцинишу, а уколико нису примили трећу дозу, и то без одлагања да учине - истиче Галић.

Радуловић: Први смртни случајеви од омикрона

Диреторица Института за јавно здравље, Љиљана Радуловић саопштила је на данашњој прес конференцији Министарства здравља да су констатовали прва два смртна случаја услијед инфекције Омикрон сојем корона вируса.

- Ријеч је о два пацијента који су преминули прошле недјеље. Имали су око 70 година и са претходним кардиолошким хроничним обољењима. Обоје су, нажалост, били невакцинисани.

С друге стране, анализом смо утврдили да је 70 одсто пацијената који имају Омикрон, а који су прије седам дана били животно угрожени, сада на добром путу да се опораве или су већ сада на кућном лијечењу. Ова информација нам говори да је Омикрон блажа варијанта и у случају болничког лијечења, од Делта соја - казала је Радуловић.

Др Данило Јокић, директор ДЗ Подгорица

Дом здравља Подгорица, као највећа установа примарне здравствене заштите у Црној Гори, под новом епидемиолошком ситуацијом морао је да прилагоди систем рада и усмјери људске ресурсе како би одржао пун капацитет услуга на свим пољима која тренутно покрива, казао је директор Дома здравља Данило Јокић.

Он је казао да  Дом здравља Подгорица функционише на три поља, а то су: редован процес рада, ковид и имунизација.

Од 1. до 17, јануара, Дом здравља Подгорица је имао 28.796 обрађених Ковид одраслих пацијената (8.489 прегледа и 20.307 телефонских консултација) и 2.969 обрађених Ковид малољетних пацијената (2.392 прегледа и 577 телефонских консултација).

У поменутом периоду одрађено је 1.110 кућних посјета љекара. 15.861 тестирање, 3.318 патронажних посјета, 6.600 узорковања налаза пацијената у ковид центрима, 1.207 узорковања налаза у кућним условима, 898 снимања плућа и 530 транспорта Ковид пацијената.

Ово нас доводи до укупног број од 61.289 пружених услуга, додао је Јокић.

Казао је и да се у задњих неколико дана биљежи се смањење броја прегледаних пацијената до 25 одсто у односу на почетак јануара 2022. године. Али се биљежи повећање броја прегледаних пацијената за 30 одсто у односу на децембар 2021.године.

Истакао је да је ово веома захтјева период за здравствене раднике Дома здравља Подогрица, који по ко зна који пут, показују да су хероји друштва на првој линији одбране.

Наравно, оволики обим посла доводи и до оптерећења система, па су примијећене и гужве на појединим Цовид пунктовима. Међутим, слике које вам приказујемо су од јутрос - од прије сат времена - од 9 сати, на којима се јасно види да систем функционише беспрекорно и да је смањено било какво чекане за било коју есенциалну потребу становника Главног града, казао је Јокић.

Он је овом приликом позвао грађане да се вакцинишу, да на овај начин заштите себе и све око себе. Иако омикрон сој тренутно показује блажу клиничку слику код пацијената, његово ширење доводи до повећаног броја новозаражених, додао је Јокић.

Он је замолио гражђане да поштују прописане епидемиолошке мјере, јер на тај начин ћемо, уз вакцинацију, на најбољи начин зауставити ширење Ковид 19.

Подсјећамо Институт за јавно здрављње одржао је конференциjу за медиjе, поводом тренутне епидемиолошке ситуациjе у земљи, изазвана пандемиjом корона вируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 03:14