press sdp oko poskupljenja goriva, poskupljenje goriva, Mirko Stanic, sdp Mirko Stanic / PRESS SDP OKO POSKUPLJENJA GORIVA, POSKUPLJENJE GORIVA, MIRKO STANIC, SDP MIRKO STANIC - IVAN PETROVIC-IPE
19/03/2024 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanić: Crna Gora je jedina država regiona koja nema sistem stacionarnih radara

Gotovo da nema dana od početka godine kad se na crnogorskim drumovina nije desila teška saobraćajna nesreća u kojoj je neko izgubio život, teže ili lakše povrijeđen.

Nužno je sprovesti svaku moguću mjeru kako bi se prekinuo crni talas saobraćajnih nesreća u kojima živote gube mladići i djevojke na samom pragu punoljetstva, naveo je Mirko Stanić, predsjednik Glavnog odbora SDP. 

- Rješenje za ključni uzrok velikog broja nesreća – prebrzu vožnju - je postavljanje stacionarnih radarskih sistema, za što se SDP zalaže proteklih osam godina. Kroz njihovu instalaciju na kritičnim tačkama i putnim pravcima, značajno bi se povećala sugurnost svih učesnika saobraćaja i sačuvali brojni životi - navodi Stanić.

On dodaje da je Crna Gora jedina država regiona koja nema sistem stacionarnih radara, koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja, posebno na prometnim saobraćajnicama. Slični sistemi su u zemljama EU prepolovili broj nesreća sa smrnim ishodom. 

- Stacionarni radarski sistemi bi se prioritetno postavili u područjima gradskih naselja u blizini škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, a na magistralnim putevima na mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode - ističe on.

Na taj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, a time bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu, dodaje Stanić.

Ključni efekat ove mjere bi ipak bio broj sačuvanih života, najčešće mlađih vozača i njihovih saputnika. i zbog toga poziv resornom ministarstvu da u najkraćem roku nabavi i postavi odgovarajuću opremu, zaključuje Mirko Stanić, predsjednik Glavnog odbora SDP. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:29