/ - илустрација
23/08/2023 u 17:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudovi zanemaruјu svјedočenja dјece o nasilju u porodici

To što јe u samo 29 od 395 presuda za razvod braka i povjeravanje djece registrovano nasilje u partnerskom odnosu i u porodici za Centar niјe realan podatak, imajući u vidu skorašnje istraživanje koje je pokazalo da 42 odsto žena u Crnoј Gori doživi neki oblik nasilja

U sudovima ne postoji sistematičan pristup utvrđivanju, interpretiranju i evidentiranju povezanosti između nasilja nad ženom – majkom sa zlostavljanjem ili zloupotrebom djece, pokazala јe analiza koјu јe uradio Centar za ženska prava. Kako navode, tokom postupaka procjene i odlučivanja o roditeljstvu i povjeravanju djece, kada je u porodici postojalo nasilje, nedovoljna pažnja je usmjerena na pojave dječjeg svjedočenja o nasilju oca nad majkom, na korišćenje djece protiv žena (pribavljanje informacija o majci, podsticanje nepoštovanja ili potkopavanje autoriteta majke i drugo) i prijetnje oduzimanjem djece.

Analiza јe rađena na uzorku pravosnažnih presude u postupcima za razvod braka i povjeravanje djece koji su vođeni između partnera koji imaju zajedničku maloljetnu djecu u periodu od 1. јanuara 2017. godine do 1. јula 2018. U navedenom periodu, na nivou svih osnovnih sudova u Crnoj Gori, bilo je 395 presuda za razvod, od kojih je nasilje u intimnom partnerskom odnosu registrovano u 29 presuda, u svim usmjereno protiv žena.

To što јe u samo 29 od 395 presuda za razvod braka i povjeravanje djece (svega 7,34 odsto uzorka) registrovano nasilje u partnerskom odnosu i u porodici za Centar niјe realan podatak, imajući u vidu skorašnje istraživanje o rasprostranjenosti nasilja nad ženama koje je pokazalo da je 42 odsto žena u Crnoj Gori tokom života doživjelo neki oblik nasilja. Ovaј podatak, kako su ukazali, znatno odstupa i od broja podnijetih krivičnih i prekršajnih prijava na godišnjem nivou u Crnoj Gori, koji se kreće oko 1.475 (203 krivične i 1.272 prekršajne).

Mališani se naјčešće povјeravaјu maјkama

Podaci iz 29 analiziranih presuda potvrđuju da su djeca pretežno povjeravana majkama, ali da stručnjaci niјesu uvijek u stanju da sagledaju manipulativne manevre i zloupotrebe učinilaca nasilja (zadržavanje djece, osporavanje kontakta sa majkom, nepoštovanje sudskih odluka), tako da njihove preporuke i postupci, umjesto da ih zaštite, mogu da ugroze sigurnost i bezbjednost žene, ali i djece.

– Pretpostavka o mogućnosti razdvajanja partnerske i roditeljske uloge u potpunosti ignoriše disbalans u moćima i odgovornostima (ko koga kontroliše), a upućivanje žene na kontakt sa nasilnim partnerom ide naruku učiniocu, stavljajući (nenamjerno) stručnjake na njegovu stranu, suprotno profesionalnim i etičkim principima. Očevo nasilno ponašanje, čak ni kada je bilo ozbiljno (prekršajno i krivično sankcionisano), ili kada su i djeca bila direktne žrtve takvog ponašanja, nije dovođeno u vezu sa njegovim roditeljstvom – navodi se u analizi Centra.

– Podaci su potvrdili izraziti rodni karakter nasilja, odnosno njegovu usmjerenost na žene u svih 29 predmeta. U malom broju postupaka nasilje je prijavljivano, procesuirano i kažnjavano, a novčane kazne za ova djela su neodgovarajuće, što potvrđuju i međunarodni standardi. Bračni/partnerski odnosi su u navodima iz izvještaja centara za socijalni rad i u presudama najčešće označavani kao "ozbiljno i trajno poremećeni", što doprinosi tome da nasilje u partnerskom odnosu ostaje nevidljivo. Prisilne taktike zlostavljača (kontrola, optužujuća ljubomora, prijetnje, ucjene, zloupotrebe moći) nisu sistematski utvrđivane u postupcima pred centrom za socijalni rad i sudom. To može biti posljedica nedostatka specijalizovanih znanja i obuka, kao i nedostatka konkretnih uputstava – navode u analizi.

Uzrok presuda u kojima se pominje nasilje, kako navode, bio je (skoro) sasvim neosjetljiv na tu okolnost, kada je procjenjivano i odlučivano o modelu održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem koji je činio nasilje.

– Pravo na održavanje odnosa djeteta i oca favorizuje se u odnosu na princip bezbjednosti majke i djece. Stručnjaci su se često pozivali na "saglasnost stranaka" oko određivanja modela održavanja ličnih odnosa djece i oca, bez vidljivog razmatranja da li je to u najboljem interesu djece (osim uopštene konstatacije da jeste), odnosno da li je žrtva u poziciji da (is)pregovara sa nasilnim partnerom odnose koji su u dječijem i njenom najboljem interesu – konstatuјu u analizi Centra za ženska prava.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:04