/ foto: ivan petrović
08/01/2024 u 13:49 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sudski savjet raspisuje oglas za predsjednika Apelacionog suda: Boris Savić želi u fotelju Mušike Dujovića

Oba Savićeva mandata na mjestu predsjednika Višeg suda u Podgorici obilježio je veći broj odluka koje su izazivale polemike u stručnoj i laičkoj javnosti, počev od zatvaranja tada opozicionih poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, pa do neažurnosti u specijalnom odjeljenju i afere "Tunel"

Sudski savjet će narednih dana raspisati oglas za mjesto predsjednika Apelacionog suda, koje će biti upražnjeno već početkom aprila. Naime, predsjednik tog suda Mušika Dujović, koji tu funkciju obavlja u drugom mandatu, tada stiče pravo na starosnu penziju, a kako nezvanično saznajemo, ozbiljan pretedent na tu poziciju je aktuelni predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić. Sudski savjet je na jednoj od sjednica održanih krajem decembra minule godine donio odluku da se raspiše javni oglas za izbor kandidata za ovu funkciju. 

Savić je na mjesto predsjednika Višeg suda u Podgorici prvi put izabran krajem februara 2014. godine, kada je dobio više glasova od dugogodišnjih sudija tog suda Valentine Pavličić i Radomira Ivanovića. Na to mjesto ponovo je izabran u aprilu 2019. godine.

Oba Savićeva mandata na mjestu predsjednika Višeg suda u Podgorici obilježio je veći broj odluka koje su izazvale polemike u stručnoj i laičkoj javnosti, počev od zatvaranja tada opozicionih poslanika Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, iako njihovo pritvaranje nije bilo moguće bez odluke parlamenta, pa do neažurnosti u specijalnom odjeljenju, afere "Tunel" i pokretanja disciplinske odgovornosti protiv sudije Suzane Mugoše.

"Tunel" na kraju mandata

Kraj mandata Borisa Savića u Višem sudu obilježila je afera "Tunel", događaj nezapamćen u istoriji crnogorskog sudstva.

Kriminalna grupacija prokopala je podzemni prolaz od privatnog stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda i odnijela, kako se pretpostavlja, znatan broj dokaza iz predmeta koji su u toku ili su vođeni pred pomenutim sudom. Tunel je otkriven 11. septembra. Savić je tim povodom izjavio da se ne osjeća odgovornim za nestanak dokaza iz depoa Višeg suda, navodeći da su sudije tu da sude, a da je zadatak drugih organa da se bave bezbjednošću.

U slučaju zatvaranja Nebojše Medojevića, Savić je tvrdio da to nije isto što i pritvor, i to je trajalo sve dok Ustavni sud nije odlučio drugačije.

Evidentno je da se Viši sud u Podgorici, kojim rukovodi Savić, u poslednjem periodu suočava sa nizom problema koji su se reflektovali na rad sudija i njihov učinak. Jedan od najvećih problema, veliki zaostatak u rješavanju specijalnih predmeta, još uvijek nije riješen. Bivši ministar pravde Marko Kovač kazao je na jednoj sjednici Sudskog savjeta da od predsjednika suda nije blagovremeno obaviješten o ovom problemu, dok je Savić tvrdio suprotno. Savić je kazao da se radi o 138 predmeta u kojima je veliki broj optuženih za najteža krivična djela. Kako sud za tri godine nije donio prvostepenu presudu u većem broju ovih predmeta, shodno zakonu, ova lica će biti puštena na slobodu, što predstavlja veliki bezbjednosni rizik, na šta je ukazao i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Tim povodom oglasio se i ministar pravde Andrej Milović, koji je zatražio da mu Savić dostavi podatke o predmetima u kojima tri godine nije izrečena prvostepena presuda, zbog čega će se okrivljeni u tim postupcima naći na slobodi.

Savić se pravdao manjkom sudija u Specijalnom odjeljenju koje

sudi za djela organizovanog kriminala, a uz to, kako je podsjetio, imaju problem i sa prostornim kapacitetima.

Predsjednik podgoričkog Višeg suda je krajem minule godine podnio Sudskom savjetu predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije tog suda Suzane Mugoše, koja je dugo vremena bila njegov zamjenik, zbog izjave da je drugostepena presuda u slučaju "Državni udar" kupljena. Savić je istakao da je njena izjava neprimjerena sudijskoj funkciji i da takve izjave nisu dostojne jednog sudije. Disciplinski postupak je u toku, a odluka će biti donijeta narednih dana.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:11