/ LAZAR RUZIC
25/04/2022 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Вакцином се годишње сачува пет милиона живота

Од увођења вакцинисања против пандемијског вируса, само у европској регији СЗО-а спашено је готово пола милиона живота људи старијих од 60 година

Глобална иницијатива Свјетске здравствене организације (СЗО) "Свјетска недјеља вакцинисања 2022" обиљежиће се посљедње недјеље у априлу под геслом "Дуг живот за све", уз поруку да се годишње у свијету вакцинисањем сачува око пет милиона људских живота.

Вакцине могу да заштите од више од 20 опасних заразних болести. Такође, кључне су у борби против антимикробне резистенције (АМР) јер спречавањем болести и смањењем потражње за антибиотицима чува се њихова дјелотворност, поручује СЗО уочи Свјетске недјеље вакцинисања.

Многе су некад смртоносне болести елиминисане захваљујући вакцинисању. Повећање вакцинисања и искоришћавање пуног потенцијала истраживања и иновација вакцина значи здравију будућност и сигурнији живот људи, истиче СЗО.

Од увођења вакцинисања против пандемијског вируса, само у европској регији СЗО-а спашено је готово пола милиона живота људи старијих од 60 година.

Но пандемија ковида утицала је и на доступност вакцинисања против других заразних болести, што је нови глобални изазов.

Глобална покривеност вакцинисања у 2020, према процјени СЗО-а, пала је на 83%. У истој години чак је 23 милиона дјеце на свијету остало ускраћено за елементарне вакцине.

Због рата у Украјини отежани су или прекинути програми вакцинисања, а милионима избјеглих нужно је осигурати здравствену његу, па тако и вакцинисање. Све наведено чини важност општег приступа вакцинама јаснијом него икад, истиче СЗО.

Истраживања показују да улагање у вакцинисање једног Европљанина против 17 болести износи до највише 3500 еура укупно, што је вишеструко мање од других превентивних интервенција.

Вакцинисање против грипа, показују подаци европских истраживања, може уштедјети до 332 милиона еура годишње само у Европи због смањења здравствених услуга.

Радна група при Иновативној фармацеутској иницијативи (иФ!), која окупља представнике неких од највећих произвођача вакцина на свијету, стога је упутила апел на важност доступности вакцинисања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:33