илустрација
23/06/2021 u 18:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилачи савјет: Абазовић покушава политички да утиче на тужилаштво

Руководећи се логиком потпредсједника Абазовића, Тужилачки савјет би требао да ослушкује политичка дешавања, па да у зависности од тога да ли је или није постигнут какав политички договор, (не)оглашава слободно мјесто врховног државног тужиоца

Тужилачи савјет саопштио је да изјава потпредсједника Владе Дритана Абазовића представља апсолутно крајње непримјерен покушај политичког утицаја на рад Тужилачког савјета и државно-тужилачке организације.

Потпредсједник Владе Дритан Абазовић, поручио је данас, да у Тужилачком савјету постоје људи од којих очекује да допринесу трансформацији тужилачке организације и Црне Горе у остваривању владавине права као и они који нијесу далеко од процесуирања.

-Данашња изјава обилује погрешним интерпретацијама и квалификацијама којима се нарушавају неки од темељних уставних принципа у погледу статуса и рада Тужилачког савјета и Државног тужилаштва уопште. Упорним давањем јавних „налога“ за поступање Тужилачком савјету, представник извршне власти само потврђује наше тврдње да је циљ измјене Закона о Државном тужилаштву био реализација идеје да се Државно тужилаштво стави под политичку контролу- поручују из Тужилачког савјета.

Указују да је одредбом чл. 184б Закона о државном тужилаштву прописано да Тужилачком савјету који је изабран у складу са Законом о Државном тужилаштву престаје мандат проглашењем Тужилачког савјета који је изабран у складу са одредбама Закона о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву.

То, како додају, даље значи да актуелни састав Тужилачког савјета, све до проглашења новог састава, ради и функционише у свом пуном мандату и има право, али и дужност да поступа сходно Уставу и законима Државе Црне Горе.

-Напомињемо да Тужилачки савјет није (нити би убудуће требало да буде) тијело политичког (односно партијског) карактера, чији избор и функционисање зависи од нечијих жеља или политичких процјена, већ кровно тијело државно-тужилачке организације које је надлежно да, док год је у мандату, “обезбјеђује самосталност државног тужилаштва” и врши остале послове из своје надлежности, у складу са одредбама чл. 136 Устава Црне Горе”-поручују из Тужилачког савјета.

Самим тим, Тужилачки савјет, како додају, није, нити може бити у било каквој врсти “техничког мандата”.

-Таква врста конструкције нити је уобичајена, нити може задовољити принципе елементарне логике, посебно имајући у виду одредбама чл. 136 ст. 4 Устава Црне Горе прокламоване надлежности овог тијела. Наведено становиште, може се недвосмислено извести и из хитног мишљења Венецијанске комисије на ревидирани нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву ЦДЛ-ПИ(2021)008 од 10. 05. 2021. године, која је на више мјеста и експлицитно, исказала своје противљење уопште пријевременом престанку мандата члановима актуелног Тужилачког савјета- стоји у реаговању.

Тужилачки савјет напомиње да је само у периоду од марта до јуна ове године већем броју државних тужилаца престала функција, што, како додају, представља велики проблем и кочницу у раду овог државног органа, нарочито у борби против организованог и других облика тешког криминалитета.

-Још једном указујемо да на рад Тужилаког савјета, макар у актуелном саставу, не могу утицати дневно-политичка дешавања, нити било чије личне идеје и закључци, већ ће се ово тијело, док год је у мандату, руководити искључиво Уставом, законом и интересима ефикасног рада државно-тужилачке организације, све у интересу остваривања владавине права у Црној Гори. Управо су из тог разлога Тужилачки савјет и Државно тужилаштво Уставном суду Црне Горе поднијели предлог за оцјену сагласности са Уставом Црне Горе спорних одредаба Закона о Државном тужилаштву, са захтјевом да се обустави извршење истих до доношења коначне одлуке суда, а због бојазни од наступања штетних посљедица-наводи Тужилачки савјет.

У погледу констатација које је данас изнио потпредсједник Владе Црне Горе, истичу да је одредбом чл.184е Закона о Државном тужилаштву, прописано да ће се започети поступци избора руководилаца државних тужилаштава и државних тужилаца који су покренути, а нијесу окончани до ступања на снагу овог закона, обуставити по сили закона.

-Сходно тој одредби Тужилачки савјет је обуставио све изборе који су започети, а нијесу окончани до ступања на снагу овог Закона, односно до 12. јуна ове године. На исти начин и по истом законском основу, скупштински Одбор за политички систем, правосуђе и управу, обуставио је раније започети поступак за избор врховног државног тужиоца- наводе у Тужилачком савјету.

С обзиром да овај састав Тужилачког савјета, до избора новог, ради и функционише у свом пуном мандату, те имајући у виду захтјев руководилаца државних тужилаштава за попуну упражњених тужилачких мјеста и раније наведену чињеницу да је престанком функција већем броју државних тужилаца, значајно угрожен процес рада, Тужилачки савјет је, како додају, управо не чекајући развој политичких прилика у Црној Гори (које ни у ком случају не би смјеле да га се тичу), поступио онако како му налажу Устав и закон, као и основни етички и професионални постулати, па је огласио слободна тужилачка мјеста.

-Руководећи се истим принципом, Тужилачи савјет упутио је и јавни позив за избор врховног државног тужиоца. Одредбом чл. 135 ст. 2 Устава Црне Горе прописано је да врховног државног тужиоца бира и разрјешава Скупштина Црне Горе, на предлог Тужилачког савјета, по расписаном јавном позиву. Подсјећамо да се Државно тужилаштво налази у ВД стању још од октобра 2019. године, не због непоступања Тужилачког савјета, јер је исти у више наврата расписивао јавне позиве и достављао Скупштини предлоге, па избор врховног државног тужиоца мора бити приоритет- кажу у Тужилачком савјету.

Руководећи се логиком потпредсједника Абазовића, Тужилачки савјет би, како истичу, требао да ослушкује дневно-политичка дешавања, па да у зависности од тога да ли је или није постигнут какав политички договор, па и у погледу избора ВДТ-а, (не)оглашава слободно мјесто врховног државног тужиоца и расписује јавни позив за пријављивање кандидата.

-Потпредсједник Абазовић тврди како “више не стоји аргумент о политичком утицају на Тужилачки савјет”, а онда у сљедећој реченици истиче како актуелни Тужилачки савјет “хоће силом на срамоту да изабере људе који ће вјероватно бити смијењени одмах након тога”. На овакав начин, потпредсједник Владе Црне Горе врши својеврсну најаву кадрирања и будућих одлука Тужилачког савјета, па се онда питамо шта оваква изјава представља, осим до сада незапамћени покушај политичког утицаја на рад актуелног и будућег Тужилачког савјета и Државног тужилаштва. Потпредсједник Владе Црне Горе се ту не зауставља, па истиче како “поједини људи у Тужилачког савјета нијесу далеко од тога да буду процесуирани”. Осим што представља још један облик покушаја апсолутно непримјереног утицаја и застрашивања, овим путем позивамо потпредсједника Владе Црне Горе да испуни своју Уставом и законом предвиђену обавезу и надлежним органима и јавности Црне Горе изнесе сазнања која има у погледу наводног дјеловања чланова Тужилачког савјета, које би могло представљати основ за било који вид процесуирања- поручују из Тужилачког савјета и додају да ће до краја радити по Уставу и закону.

-Закључујемо да ће актуелни састав Тужилачког савјета, док год је у мандату, поступати у складу са Уставом и законом прописаним обавезама, вршити послове из своје надлежности и радити у интересу обезбјеђивања самосталности и ефикасности Државног тужилаштва, те остваривању владавине права у Црној Гори, као врхунског циља савремених демократских друштава- закључује се у реаговању Тужилачког савјета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:44