Са свечаности / -Љекарска комора
22/06/2023 u 16:49 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U јavnom zdravstvu 1.800 doktora, kod privatnika 500

Smatram da Ministarstvo zdravlja i Vlada ovu bazu treba da koriste kao jedan od strateških dokumenata za kreiranje zdravstvene politike u zemlji, poručila јe predsјednica Ljekarske komore

Predsјednica Ljekarske komore Crne Gore dr Žanka Cerović poručila јe da esnaf ponovo šalje poruke nadležnima da zdravlje nacije mora da bude državni interes broj jedan, ali i da je Komora nezavisna strukovna organizacija oslobođena političkih uticaja.

– Ljekarska profesija je profesija u kojoj su razlike vrijednost, prednost i snaga, a ne problem ili mana. Ovo ističem jer je i od strane najveće svjetske asocijacije ljekarskih komora ukazano na tendenciju velikog upliva politike u ljekarsku profesiju protiv čega se moramo boriti, a što upravo radi Ljekarska komora Crne Gore, poručila je Cerović na svečanosti povodom Dana Ljekarske komore.

Cerović je istakla da je Ljekarska komora formirala elektronsku bazu podataka koja pokazuje da u Crnoj Gori danas radi oko 2.300 doktora sa crnogorskim državljanstvom, od čega ih je oko 1.800 u javnom zdravstvu.

– Elektronska baza znači da mi danas možemo da znamo koliko imamo specijalista po regionima, iz kojih specijalističkih oblasti, koliko ljekara je pred penzijom – na osnovu čega može i treba da se planira razvoj zdravstvene zaštite. Smatram da Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore ovu bazu treba da koriste kao jedan od strateških dokumenata za kreiranje zdravstvene politike u zemlji, ocijenila je ona.

Cerović јe podsјetila da јe Komora uputila svoјe primјedbe na Nacrt predloga zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Ministarstvu zdravlja smo uputili niz predloga u vezi sa izjednačavanjem stručnih kvalifikacija, izmjenama normativnih akata kojima se propisuje postupak dodjele specijalizacija, i jasno smo se suprotstavili namjeri da se ljekarima onemogući da dopunski rad vrše po sopstvenom izboru, ali i da se crnogorskim doktorima onemogući da nakon penzioniosanja budu nosioci djelatnosti u privatnoj praksi, istakla je Cerović.

Ona je podsjetila da je Komora više puta ukazivala i na neophodnost propisivanja smjernica, protokola i normativa prilikom pružanja zdravstvene zaštite, što јe, kako podsјeća, preduslov bezbjednosti i pacijenata i ljekara. Komora je, kako je dodala, isticala i javni interes očuvanja Opšte bolnice Meljine i Instituta u Igalu kao strateški važnih institucija za crnogorsko zdravstvo.

Gosti na svečanosti su bili direktor Lekarske komore Srbije, dr Miodrag Stanić, predsjednik Izvršnog odbora Regionalne lekarske komore Beograda, dr Nikola Bogosavljević i zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, dr Vikica Krolo.

Počasni član profesor iz Bazela

Žanka Cerović je naglasila da je novi počasni član Ljekarske komore Crne Gore prof. dr Mihael Podvinec, profesor na Univerzitetu u Bazelu, načelnik ORL klinike u kantonalnoj bolnici u Aarau, autor više od 56 naučnih publikacija, inicijator niza akcija slanja materijalne i stučne pomoći. Svečanosti јe prisustvovala je i profesorka Nadežda Basara, onkolog-hematolog i jedna od vodećih stručnjaka za transplantaciju matičnih ćelija u Evropi koja je, takođe, počasna članica crnogorske komore.

Cerović јe podsјetila da јe Ljekarska komora punopravni član Stalnog komiteta evropskih ljekara, član Svjetske medicinske asocijacije i ima svog predstavnika u Glavnom odboru Foruma ljekarskih komora Jugoistočne Evrope, dok je aktivna i u radu drugih međunarodnih asocijacija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:35