/ - Архива
09/06/2022 u 20:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Укинута забрана држања живине на отвореном

Из Управе су подсјетили да је посљедњи случај авијарне инфлуенце-птичјег грипа-подтип Х5Н1 код дивљих птица, потврђен 20. априла

Управа за безбједност хране, због повољне епидмиолошке ситуације, укинула је забрану држања живине на отвореном простору.

Из Управе су подсјетили да је посљедњи случај авијарне инфлуенце-птичјег грипа-подтип Х5Н1 код дивљих птица, потврђен 20. априла.

- С обзиром на повољнију епидемиолошку ситуацију у односу на појаву и ширење високо патогене инфлуенце птица у земљама Европе, а нарочито у земљама у окружењу, укида се Наредба о забрани држања живине на отвореном простору и спровођењу мјера за спречавање појаве и ширења високо патогене авијарне инфлуенце, каже се у саопштењу.

Због тога што вирус авијарне инфлуенце птица и даље циркулише унутар популације дивљих птица и повремено доводи до избијања болести у државама у окружењу, из Управе подсјећају да је у циљу раног откривања авијарне инфлуенце, обавезна пријава сваког случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама.

Додаје се да је обавезна и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству, најближој ветеринарској амбуланти или ветеринарском инспектору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 02:10