Zicara Kotor Lovcen, zicara, Kotor, Lovcen, Kotor cable car / ZICARA KOTOR LOVCEN, ZICARA, KOTOR, LOVCEN, KOTOR CABLE CAR - LAZAR RUZIC
21/09/2023 u 15:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UNESCO: Kotor i Durmitor nisu ugroženi, ne graditi na zaštićenom prostoru

U kontekstu crnogorskih zaštićenih područja Kotora i Durmitora apostrofirana je potreba usaglašavanja ključnih planskih i dokumenata za upravljanje zaštićenim područjima, navode iz Ministarstva

U slučaju opštine Kotor eksperti UNESCO su preporučili da država produži moratorijum na na gradnju, dok je u slučaju Durmitora savjetovano da se turistički kompleksi ne grade unutar zaštićenog prostora, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Kako su naveli iz ovog resora, prošireno 45. zasijedanje Komiteta svjetske baštine UNESCO održava se u Rijadu (Saudijska Arabija), a Crna Gora učestvuje u svojstvu posmatrača, jer u ovom mandatu nije članica Komiteta. 

- U kontekstu crnogorskih zaštićenih područja Kotora i Durmitora apostrofirana je potreba usaglašavanja ključnih planskih i dokumenata za upravljanje zaštićenim područjima.  Važno je naglasiti da su oba crnogorska zaštićena područja razmatrana u okviru tačke posvećene “Stanju očuvanja dobara upisanih na Listu svjetske baštine”. Osim ove kategorije izvještaja postoji još kategorija Lista ugrožene svjetske baštine. Ni područje Kotora, ni područje Durmitora ne smatraju se zaštićenim područjima koja su ugrožena - napominju iz ministarstva.

Ipak, kako dodaju, ukazano je na dodatnu potrebu djelovanja kako bi se aktivnosti na očuvanju oba područja nastavile u najboljem duhu referentne Konvencije.

- U kontekstu prirodnog i kulturno-istorijskog Područja Kotora, ukazano je na potrebu usklađivanja menadžment plana sa Prostornim planom Opštine Kotor i akcentovan niz mjera koje - u kontekstu razvoja i turističke ponude - treba sprovesti kako bi se dobro očuvalo. Državi je preporučeno da produži moratorijum na gradnju, koji ne bi bio trajni, već do usaglašavanja svih planskih dokumenata. Postavljen je rok do 1. februara 2024. godine da Crna Gora dostavi odgovarajući izvještaj u kojem će obavijestiti o sprovedenim mjerama - objašnjavaju oni.

U kontekstu NP Durmitor, eksperti UNESCO ponovili su poziv da se turistički kompleksi ne grade unutar zaštićene zone, da započeti infrastrukturni projekti moraju biti usklađeni sa smjernicama i planskim dokumentima, ali i da država obrati naročitu pažnju na nekoliko projekata koji su u neposrednoj blizini i imaju uticaj na zaštićeno područje. 

- Posebno je izdvojeno upozorenje Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji u kontekstu projeka hidroelektrane Buk Bijela, čijom se izgradnjom direktno ugrožava zaštićeno područje UNESCO u Crnoj Gori. Obje države pozvane su da osiguraju realizaciju projekta u skladu sa svim standardima UNESCO i uz saradnju sa Crnom Gorom - dodaju oni.

Od Crne Gore je zatraženo da do 1. decembra 2024. dostavi ažuriranu informaciju o stanju zaštite NP Durmitor. 

- Sve ovo nas obavezuje da u periodu pred nama zajedno sistemski na svim nivoima, svako iz svoje nadležnosti, lokalne samopurave, resori ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, inostranih poslova i naš resor, sistemski pružimo kvalitetan odgovor i kreiramo politike u skladu sa očekivanjima i preporukama  UNESCO a  - naglašavaju oni.

Kako dodaju iz Ministarstva, izvještaj Unesco a i fokus javnosti na  Kotor i Durmitor,  su dobra prilika da u narednom periodu nastavimo da, sa partnerima iz civilnog sektora, medija, javne uprave i akademske i međunarodne zajednice, dovršavamo, usvajamo i sprovodimo strateška dokumenta koja po evropskim standardima uređuju procese kojima u okviru nadležnosti za UNESCO upravljamo. 

Crnu Goru na prosirenom 45. zasijedanju Komiteta svjetske bastine u Rijadu predstavlja stalni delegat Crne Gore pri Unesco, ambasador Ivan Ivanisević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 22:01