/ - GREEN HOME.
23/02/2022 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Управљање отпадом у Црној Гори у запећку

Одбацивањем отпада на мјестима која нису предвиђена за то директно негативно утичемо на наше здравље и здравље наше дјеце", наводи НВО Green home

Слике нелегалних депонија које свакодневно добијамо од грађана и које биљежимо на терену, а које се налазе поред путева, на обалама ријека, уз насеља, у селима, доводе нас до закључка да је систем управљања отпадом у Црној Гори у потпуном запећку.

-Само у последњих неколико мјесеци имали смо бројне пријаве грађана у вези са овим проблемом који очекују помоћ и подршку у спријечавању да ријеке, путеви, обале буду затрпани шутем, грађевинским материјалом, комуналним отпадом, аутомобилским гумама и лешевима угинулих животиња. Призор који је заокупио посебну пажњу је фотографија леша угинуле краве која је одбачена на једној од нелегалних депонија у залеђу Велике плаже у Улцињу што додатно  говори о дубини проблема-наводе из НВО Green home.

Додају:"Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма и Влада нису завршили процес доношења новог Закона о управљању отпадом који је сходно Акционом плану за испуњавање заврших мјерила за поглавље 27 био планиран за 2021. годину. С тим у вези, нису остварени услови да се крене у процес припреме Државног плана управљања отпадом за период 2022. – 2027., што је било планирано за 2022. годину, као ни локалних планова управљања отпадом. Ово значи да се цијели систем управљања отпадом одвија на основу Државног плана који је истекао 2020. године. Последице видимо на сваком кораку".

-Комунална предузећа која функционишу на локалном нивоу често немају ни финансијских ни људских капацитета да се самостално изборе са овим проблемима и у томе морају добити подршку са државног нивоа, макар на нивоу стратешких праваца у којима се требају кретати. У овом послу им морају помоћи и други органи који су надлежни за комуналне послове укључујући комуналну инспекцију, комуналну полицију а у бројним ситуацијама и еколошку инспекцију-наводе они.

Додају:"У времену када технологија убрзано напредује, у којем треба пратити трендове у овој области и усаглашавати своје активности у односу на њих, ми нисмо у стању да донесемо акта која нам омогућавају имплементацију било каквих активности".

-За то вријеме, огромне количине отпада се гомилају у нашој животној средини и осим што имају утицаја на животну средину и на природу, имају утицаја и на наше здравље. Са ових депонија испаравају различити штетни гасови које ми удишемо (посебно када долази до паљења ових депонија) и сприрају се штетне материје у воду коју пијемо. Те материје доспијевају и до хране коју конзумирамо-наводе они.

Додају:"Одбацивањем отпада на мјестима која нису предвиђена за то директно негативно утичемо на наше здравље и здравље наше дјеце".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:41