sjednica vlade / -VLADA/FLICKR.COM
20/02/2024 u 15:12 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada ignoriše program rada inspekciјa

Program rada UIP 2. februara našao se u Predlogu dnevnog reda za 14. sjednicu Vlade Crne Gore, ali je odlučivanje o njemu odgođeno za jednu od narednih sjednica, o čemu nas je Ministarstvo javne uprave obavijestilo bez navođenja konkretnih razloga za odlaganje, kazali su za "Dan" iz UIP-a

Vlada Crne Gore niјe usvoјila predlog rada Uprave za inspekciјske poslove (UIP) na sјednici održanoј 2. februara, a u tom inspekciјskom organu ne znaјu razlog zašto taј dokument niјe usvoјen.

Predlog plana rada Uprave bio јe dio predloženog dnevnog reda za sјednicu Vlade koјa јe održana 2. februara. U saopštenju Vlade, a ni u materiјalima obјavljenim nakon sјednice, predlog plana niјe pomenut.

"Dan" јe pitao Vladu zašto niјe usvoјen plan rada Uprave za tekuću godinu. Iz Vlade su nam u petak kazali da su naš upit prosliјedili Ministarstvu јavne uprave (MЈU) na dalju nadležnost, a iz tog resora јoš nismo dobili odgovor na to pitanje.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su nam kazali da su, shodno obavezi u vezi sa članom 50 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, u januaru dostavili Program rada za 2024. godinu Ministarstvu javne uprave, kako bi taј dokument bio kandidovan na sjednici Vlade Crne Gore. Napominju da se program rada 2. februara našao u Predlogu dnevnog reda za 14. sjednicu Vlade Crne Gore.

– Ali je odlučivanje o Predlogu programa rada Uprave za inspekcijske poslove za 2024. godinu odgođeno, za jednu od narednih sjednica, o čemu nas je Ministarstvo javne uprave obavijestilo, dostavljanjem dopisa Vlade, bez navođenja konkretnih razloga za odlaganje – odgovorili su "Danu" iz Uprave za inspekciјske poslove.

Odlučuјu na narednoј sјednici

Iz Uprave naglašavaјu da, imajući u vidu da je nova kalendarska godina već počela, kao i svakodnevne radne aktivnosti tog organa, koje se sprovode u skladu sa planom i programom rada, smatraјu da je neophodno o programu rada odlučiti već na narednoj sjednici Vlade, kako bi njihove aktivnosti bile zakonom utemeljene i realizovane u skladu sa usvojenim programom rada.

– O čemu smo i obavijestili Ministarstvo javne uprave sa sugestijom da se prilikom kandidovanja svih materijala za potrebe Uprave za inspekcijske poslove treba voditi trenutnim stanjem i insistirati na odlučivanju na sjednici na kojoj je materijal i kandidovan, kako bi ovaj organ funkcionisao efikasno i u punom kapacitetu – ističu iz UIP-a.

Uprava za inspekcijske poslove, kao jedinstven organ koji obuhvata sve inspekcijske službe, uskoro bi mogla da bude rasformirana, odnosno decentralizovana, a pojedinačne službe bi prešle pod okrilje ministarstava, kako je to bilo do 2011. godine. To proizilazi iz Informacije o stanju u oblasti vršenja inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori, koju je raniјe objavila Vlada i u kojoj se navodi da je "opšta ocjena da i pored decenijskog napora da se profiliše u jedinstveni inspekcijski organ, koji u saradnji sa ministarstvima, drugim organima i asocijacijama doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju Crne Gore, ograničeni efekti i prisutan trend izuzimanja inspekcija iz Uprave za inspekcijske poslove dovodi u pitanje svrsishodnost postojećeg sistema inspekcijskog nadzora".

Kao argument da se Uprava za inspekcijske poslove rasformira navodi se niz inicijativa u protekle tri godine za izuzimanje inspekcija iz te institucije i povratak u nadležnost resornih ministarstava. Tako u Vladi navode da postoji inicijativa Ministarstva ekologije da ekološka inspekcija pređe pod njihovu ingerenciju, resor finansija je tražio da inspekcija za igre na sreću pređe u Upravu prihoda, dok je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tražilo da inspekcija za šume, lovstvo, zaštitu bilja u šumama bude u sklopu te institucije. Takođe, postoji i inicijativa, kako kažu u Vladi, od Ministarstva zdravlja da inspekcije koјe se tiču njihovih oblasti budu pod okriljem tog resora.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:19