/ - ilustracija
27/10/2023 u 17:58 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada usvojila Strategiju ranog razvoja djeteta

Kako objašnjavaju iz Ministarstva zdravlja, koncept ranog razvoja djece je sveobuhvatan pristup programima za djecu i njihove roditelje, staratelje i okruženje i odnosi se na period od začeća do šeste godine života.

Vlada je na današnjoj elektronskoj sjednici usvojila Strategiju ranog razvoja djeteta za period 2023-2027. godine sa Akcionim planom za 2023-2024. godinu.

Ona je, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, rađena u cilju unapređenjenja ranog razvoja djece, kao najbolje investicije u budućnost cjelokupne populacije.

Kako objašnjavaju iz tog vladinog resora, koncept ranog razvoja djece je sveobuhvatan pristup programima za djecu i njihove roditelje, staratelje i okruženje i odnosi se na period od začeća do šeste godine života.

Napominju da je u protekloj deceniji, Evropska unija implementirala nekoliko inicijativa kako bi naglasila važnost razvoja visokokvalitetnih politika za rani razvoj djece. Evropska komisija je, kako se navodi u saopštenju, usvojila Strategiju o pravima djeteta kako bi pomogla u rješavanju problema siromaštva i socijalne isključenosti koja ima za cilj zaštitu i promociju prava djece i razvoj najboljeg mogućeg života za njih kako u Evropskoj uniji (EU) tako i širom svijeta.

"Upravo iz tog razloga bila je neophodna integrisana strategija Vlade Crne Gore, koja će omogućiti efikasnu koordinaciju između različitih sektora i nivoa vlasti, kao i saradnju među relevantnim institucijama i zainteresovanim stranama – lokalnim, nacionalnim i međunarodnim u cilju kreiranja podržavajućih uslova za rani razvoj djece", navodi se u saopštenju ministarstva.

Prepoznajući značaj ranog razvoja za razvoj društva u Crnoj Gori, kako dodaju, izradu ove Strategije podržala je Evropska unija u sklopu inicijative „EU i UNICEF za rani razvoj djeteta u Crnoj Gori“.

"U skladu sa svjetskim trendovima u ovoj oblasti i nastojanjima da se unaprijedi rani razvoj djeteta, Vlada Crne Gore je odlučila da donese nacionalnu strategiju ranog razvoja i koordinaciju te aktivnosti povjerila Ministarstvu zdravlja. Ministarstvo je formiralo multisektorsku radnu grupu koju su činili predstavnici/ce Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvjete i Ministarstva rada i socijalnog staranja i javnih ustanova koje se bave djecom", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Srednjeročni program rada Vlade 2022-2024. godine, kako navode, kao jednu od aktivnosti predvidio je pripremu i usvajanje Strategije ranog razvoja djeteta 2023-2027 u okviru prioriteta 3 (Zdravlje i zdrava životna sredina).

"Prilikom izrade ovog strateškog dokumenta pripremljena je posebna analiza kojom je ispitana horizontalna i vertikalna usklađenost novog strateškog za postojećim strateškim dokumentima. Do kraja septembra ove godine, 89 država su usvojile jedan ili više intersektorskih politika o ranom razvoju djeteta. Crna Gora će se tako pridružiti ovoj grupi država koje nastoje da stvore podržavajuće okruženje za razvoj usluga za djecu u ranom djetinjstvu", navodi se u saopštenju.

Očekivani rezultati Strategije su direktna korist za zdravlje, ishranu, rano učenje, zaštitu i holistički razvoj djece u Crnoj Gori, kao i osnažene porodice – bolje demografske perspektive.

Osim toka, kako su naveli, očekivani rezultati Strategije je i profesionalan razvoj stručnjaka i kadrova u oblasti zdravlja, obrazovanja i zaštite u Crnoj Gori, ali i pametnije finansiranje odnosno izbjegavanje dupliranja i povrat „investicija“.

Očekuje se da će Strategija rezultirati uključenošću društva u reformu, kroz kompanije i donatore koji će biti angažovani u implementaciji, ali i boljim uspjehom države u procesu pristupanja EU i u odnosu na globalnu zajednicu koja je prepoznala rani razvoj djeteta kao prioritet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:07