/ FOTO: NOVAK ABRAMOVIć
04/11/2022 u 12:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlaović: Projekat na lokalitetu Brskovo od izuzetne važnosti

Ministarka je istakla posebno zadovoljstvo zbog realizovanog sastanka, cijeneći da su konstruktivan dijalog i razmjena mišljenja od izuzetne važnosti za dalji plan

Projekat na lokalitetu Brskovo od izuzetne je važnosti, kako za lokalnu zajednicu, tako i za čitavu regiju sjevera Crne Gore.

To je saopštila ministarka kulture i medija Maša Vlaović koja se u Opštini Mojkovac sastala sa predsjednikom te opštine Veskom Delićem, ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom, savjetnikom u kabinetu premijera Ilijom Mugošom i generalnim menadžerom Tara Resources Richardom Boffeyom. 

“Očuvanje arheoloških lokaliteta i artefakata u fokusu je našeg resora. Uz sistematska arheološka istraživanja, dokumentovanje, zaštititu i očuvanje njihovih vrijednosti, veliki značaj pridajemo i promociji i popularizaciji naše kulturne baštine, kako bismo je predstavili i približili svim našim građanima, ali i svjetu.”, poručila je resorna ministarka. 

Ministarka je istakla posebno zadovoljstvo zbog realizovanog sastanka, cijeneći da su konstruktivan dijalog i razmjena mišljenja od izuzetne važnosti za dalji plan koraka u realizaciji preostalih aktivnosti na lokalitetu. 

„Veoma je važno da pronađemo balans između realizacije projekata koje zahtijeva savremeno doba i ekonomski razvoj naše države, i očuvanja našeg bogatog kulturnog nasljeđa na koje smo izuzetno ponosni,“ navela je Ministarka. 

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten ukazao je na važnost međusobne saradnje svih strana. 

„Mojkovac zbog svog istorijskog arheološkog bogatstva, njegove turističke atraktivnosti i sa obnovljeninim rudarstvom povezanim privrednim šansama posjeduje enormni razvojni potencijal. Rudari Sasi su u 12. vijeku u velikoj mjeri doprinijeli razvoju rudarstva u području Mojkovca. Zato nas raduje da možemo pružiti doprinos tome da se istorija rudarstva u regionu i istorijski značajni rezultati istraživanja arheoloških nalazišta Brskovo učine dostupnim javnosti “ istakao je Felten.

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić istakao je da je interes te lokalne samouprave razvijanje privredne djelatnosti koja može uticati na smanjenje migracija odnosno iz tog grada. 

“No, taj interes nije izolovan i povezan je sa kulturom i životnom sredinom, odnosno sa interesom da očuvamo naše kulturno i istorijsko nasljeđe u cilju razvoja i poboljšanja.

kulturnog života, diverzifikacije turističke ponude i razvoja kulturnog turizma. Ključna tačka u ostvarivanju tog interesa je upravo Brskovo sa dosada otkrivenim lokalitetima, kao i otkrivanje novih lokalieta koji su locirani”, kazao je Delić.

Na sastanku su prezentovani rezultati projekta „Valorizacija arheološkog lokaliteta Brskovo“ koji Opština Mojkovac sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, uz podršku ambasade SR Njemačke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:23